Денков допусна, че през септември можем да използваме силно "оръжие" за Шенген

3530
Денков допусна, че през септември можем да използваме силно "оръжие" за Шенген
Снимка: European Union

"Имаме промени в антикорупционния закон, те предстоят да се приемат и ако бъдат завършени най-късно през септември, това е много силен знак, който можем да използваме" за Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на журналистически въпрос във Вилнюс, където участва в срещата на върха на НАТО.

Според него, ако тези промени се случат, ще можем да кажем на Нидерландия: "Ето, всичко, което се изискваше от нас, е изпълнено". Нидерландия и Австрия блокъраха пътя ни към Шенгенското пространство за безгранично пътуване през декември 2022 г.

Каним експерти от Нидерландия и Австрия на "Капитан Андреево" заради Шенген

България ще покани нидерландски и австрийски митнически експерти да наблюдават операциите на турската граница. Така страната ни ще опит...

"Трябва да убедим Австрия в борбата срещу нелегалната миграция. Няма нищо ново, просто трябва да си свършим работата", добави Денков.

ОЩЕ: ЕП иска компенсации за България и Румъния заради неприемането им в Шенген

Премиерът резюмира и най-важното от срещата на върха на Алианса. "Вчера и днес минахме в съвсем работен формат. Има три важни решения за Украйна – най-важното е, че беше създаден Съвет Украйна – НАТО, който поставя украинския президент Зеленски на масата заедно с останалите лидери. Второто важно решение е, че се премахна т.нар. план за подготовка на Украйна - те са изминали много от стъпките за членство, - което опростява начина на приемане. Третото решение е, че имаше доста сериозна помощ за Украйна – икономическа и военна.

ОЩЕ: Украйна в НАТО: Има официално решение за бъдещето (ВИДЕО)

НАТО може да надгради бойната група в България до бригада с 5000 войници

НАТО може да увеличи 4 пъти настоящото си присъствие в България чрез надграждане на бойната батальонна група до бригада. В нея ще ...

"Единодушно Украйна има пълна подкрепа от държавите членки в съюза", смята Денков въпреки изявлението по-рано на унгарския премиер Виктор Орбан: "За" и "против" Украйна в НАТО: Полският президент срещу Орбан (ВИДЕО)

"Украйна спешно се нуждае от военна подкрепа, за да продължи да освобождава държавата, която е нападната от нейния съсед. Важна е и политическата перспектива. Имаше въпрос дали това не е поредно отлагане на членството на Украйна, но отговорът беше, че не е. Украйна в бъдеще ще стане член на НАТО", добави Денков.

"Вторият ни военен пакет вече е в подготовка. По обем и съдържание е подобен на първия. Принципът е следният – те дават списък на това, което ги интересува, ние гледаме какво трябва за нашата армия и след това изпращаме муниции и друго, каквото можем", допълни премиерът.

"Новите регионални планове дават ясно изискване как трябва да изглежда източният фланг. Това включва подготовка на различните типове войски, на командните вериги, така че да имаме пълна интеграция. Освен това поемаме конкретни ангажименти как да изградим нашия капацитет, така че да запълним това, което се очаква на наша територия", каза още той.

Денков: Докато Украйна е във война, няма как да бъде приета в НАТО

"Това, което очаквам, е да има краен резултат, в който изрично се казва, че Украйна ще бъде поканена в НАТО - тогава, когато обстоятелс...

"Имаше интересна дискусия сутринта за Тихоокеанския регион – Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея. Беше подчертано, че този тип заплахи, които се реализират в Европа, са всъщност глобални. И затова там се готвят за решение на такива проблеми. Китай не се разглежда като противник – той е икономически конкурент, но с него трябва да се работи заедно и да се търсят общите теми", добави премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика