Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и Украйна ще пишат общи закони за правосъдна реформа

19 юни 2024, 16:18 часа • 895 прочитания

България и Украйна ще си сътрудничат в областта на правосъдието.

Това става ясно от одобрения днес меморандум за разбирателство с Министерство на правосъдието на Украйна от страна на служебното правителство, пишат от пресслужбата на Министерски съвет. 

С приетото решение се одобрява проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на правосъдието на Република България и Министерство на правосъдието на Украйна без последващо утвърждаване.

Още: Служебното правителство с още рокади в ДАНС

С Меморандума Министерството на правосъдието на Република България и Министерството на правосъдието на Украйна възнамеряват да задълбочат, както отношенията си в правната област, в т.ч. във връзка с изготвянето на законодателни актове, реформата на съдебната система, обучението на държавни служители от двете министерства и осъществяването на взаимната правна помощ по граждански и наказателни дела съобразно приложимите законодателства на двете държави, така и своите усилия за утвърждаване на споделените си европейски ценности.

Развитието на отношенията между двете министерства ще изиграе и важна роля в подготовката на Украйна за присъединяване към Европейския съюз, като споделянето на опита на българското Министерство на правосъдието ще улесни процеса за синхронизиране на украинското законодателство с установените на Съюзно ниво европейски стандарти.

Още: Овластяване и политическо вмешателство? ЕП гледа с едно наум конституционните промени у нас

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес