България оценява въздействието на глобалните промени в климата

42343
 България оценява въздействието на глобалните промени в климата
Снимка: БГНЕС

България е на 45-то място сред 178 държави по отношение на последствията, които се очаква да понесе в резултат на глобалните промени, свързани с пренаселването, изчерпването на природните ресурси и климатичните промени. Това сочи индексът ND-GAIN, поддържан от университета „Нотр Дам“ в американския щат Индиана.

Индексът показва какви са изгледите пред държавите по света да се справят с ефектите на климатичните промени, като отчита както риска от природни бедствия и промени, така и готовността на страните да се справят с тях. На челните места са скандинавските държави и Великобритания, които биха пострадали най-малко, а в края на класацията – региона на Субсахарска Африка, където се очакват най-големи последствия.
Индексът се базира на наблюдение на над 45 индикатора.

Застрашените от изчезване в началото на 20-ти век хищници се завръщат в Европа

 Застрашени от изчезване в Европа в началото на 20-ти век, заради нерегламентиран лов или стесняване на техните естествени територ...

Той включва данни като местоположение, терен, нива на замърсяване и национални ресурси. Оценката на държавите се изготвя според два основни критерия – уязвимост и готовност. Първият обобщава рисковете, на които са изложени отделните страни, като анализира данни за шест поддържащи живота сектора - вода, храна, здравеопазване, състояние на екосистемите, човешки селища и инфраструктура.

Вторият критерий е готовността на нациите да се адаптират, като той съдържа три компонента – икономическа, управленска и социална готовност.
България е оцветена в зелено на картата, което означава, че не е изложена на сериозни рискове и има готовност и желание да се справи. По-голямата част от европейския континент попада в тази категория, а държави като Норвегия, Швеция и Дания заемат първите места. Отличникът Норвегия е заемала първото място в класацията всяка година от създаването на индекса през 1995.

Общата оценка на българската страна е 64.3 от 100 възможни пункта, като от 1995 година досега тенденцията е положителна. „Предизвикателства все още има, но България е в състояние да се справи. България е 39-тата най-малко уязвима и 52-рата държава по отношение на готовност“, се посочва на уебсайта на индекса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика