Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България подкрепи инициативата на Киев за изчисляване на екологичните щети от военни действия

29 ноември 2023, 14:54 часа • 1074 прочитания

Правителството одобри проект на Декларация от Киев в областта на околната среда. Тя съдържа разпоредби за изпълнение на задачите, които си поставя стълб 8 „Екологична сигурност“ на формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

Целта е създаването на международен механизъм за изчисляване на екологичните щети от военни действия, независимо от местоположението им.

Още: Заради войната в Украйна: България може да разследва престъпления срещу човечеството

Снимка: Getty Images

България е основна част от стълб 8 на формулата за мир

България, която е съпредседател на стълб 8 „Екологична сигурност“, заема активна позиция, като се присъединява към международните усилия за гарантиране на екологичната стабилност в региона.

Проектът на декларацията ще бъде представен за дискусии на среща на министрите на околната среда в рамките на 28-ата среща на страните към Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации по изменение на климата, която ще се проведе през декември в Обединените арабски емирства.

Декларацията ще бъде окончателно приета в Берлин през януари 2024 г. на среща на министрите на околната среда на държавите партньори на Украйна, съобщиха от кабинета.

Още: Какво бе решено на срещата в Малта за украинската Формула за мир?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес