България през 2016 година: Раждането на ДОСТ

2855
България през 2016 година: Раждането на ДОСТ
Снимка: БГНЕС

В навечерието на Коледа през 2015 година от ДПС официално разпространиха речта на почетния лидер на Движението Ахмед Доган, в която той остро критикува тогавашния председател Лютви Местан заради декларацията за сваления руски самолет на турско-сирийската граница.

Точно тази декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание, беше посочена като основна причина за отстраняването на Местан като председател на ДПС, свалянето му от всички постове и изключването му от партията. Тогава часове преди Централният съвет на ДПС да го изключи от партията по волята на почетния ѝ председател Ахмед Доган, Лютви Местан даде пресконференция в Кърджали, придружен от четирима депутати - Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов. Това се прие като знак за евентуално разцепление в движението. Впоследствие четиримата народни представители, както и бившият спортен министър от кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева, обявиха, че ще последват Местан, подкрепи го и вече бившият областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер. Същият Юмер беше главен герой в протурския филм "България, моя земя" и открито отказа да отговори на въпрос на Actualno.com защо е решил да се снима в продукцията, която явно пропагандира, че в изконни български земи турското население е било мнозинство, но "българското малцинство" успяло да го подчини чрез репресии. Сюжетната линия на репресиите във филма е комунизма и Възродителния процес. Така беше дадено началото на новата партия на Местан - Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ)

"Думите свобода, толерантност и отговорност са трите принципа на либералните партии", каза тогава Местан. Той подчерта, че целта е да се даде алтернатива на хората, които споделят либералните идеи, но не като абстракция, както е в ДПС.

Местан заяви още, че създаването на новата формация не е разцепление на ДПС. "Ценностното разцепление в ДПС настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган", каза той. Бившият председател на ДПС я нарече "стратегическа грешка" и добави, че има критична маса от хора, които не споделят казаното от почетния председател в тази реч. "Крайно неприемливо е изречението от речта, в което се говори, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, значи не познава реалността", заяви Местан. "Когато заявяваш, че си натовец, но поставяш под съмнение НАТО, очевидно има етикет, зад който се крият частни и олигархични интереси", добави той.

Местан отказа да посочи кои са олигарсите в България. "Олигархия има, когато някой забогатява чрез незаконна протекция на властта", посочи Местан.

От ДПС очаквано реагираха на секундата. Депутатът от Движението Йордан Цонев отговори на Местан с думите, че ДПС не може да бъде подменена. Според Цонев това, което се случва, не е безопасно. "Всичко започна с подмяна на тезите на г-н Доган в словото му от края на миналата година", категоричен беше той.

Дни след прехвърчането на искри се оказа, че лидерът на ДОСТ ще замине на посещение в Турция точно преди официалното учредяване на партията си. Тогава Лютви Местан информира, че поканата е получена непосредствено час и половина-два след срещата, която от ДПС са имали с турската "Народнорепубликанска партия".

Интересното в случая е, че само ден по-рано от ДПС също съобщиха, че съпредседателите на движението Рушен Риза и Четин Казак, председателят на парламентарната група за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, членът на тясното партийно ръководство Исмет Кахраман и кметът на Кърджали Хасан Азис са на посещение в Турция. Делегацията е била приета от председателя на най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия (CHP), Кемал Кълъчдароглу. Основният акцент на разговорите били спекулациите от последните няколко месеца по адрес на ДПС, развитието на добрите отношения между България и Турция, укрепването на взаимодействието между побратимените градове и членството на Турция в ЕС.

На 10 април се стигна и до фактическото учредяване на ДОСТ. 

За конференцията в София пристигнаха поне 10 автобуса с членове и привърженици на ДОСТ от страната. Присъстваха около 500 - 600 души. На събитието беше турският посланик в България Сюлейман Гьокче. Там беше и Фатма Беюн Сеянкайъ, заместник-председател на партията на турския президент Ердоган, както и депутати от същата партия. 

В речта си тогава Местан увери, е ДОСТ ще бъде евроатлантическа, антиолигархична партия. Той благодари на всички присъстващи, че са дошли въпреки „безпрецедентната репресия“.

Местан заяви, че партията ще бъде алтернатива на тези, които издигат една личност в култ. По думите му историята е доказала, че възвеличаването на една личност води до тирания. „Най-силното доказателство, че в България няма евроатлантизъм, е речта на почетния председател на ДПС от 17 декември. Неприемливо е изказването му, че Турция ще създаде сложна ситуация на Балканите заради падането на руския самолет. Това е скандална грешка. Турция задържа близо 2 млн. мигранти да не влязат в Европа. Тази брутална реч накърнява родствените връзки на всички български турци“, каза тогава Местан, без да споменава директно името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

България през 2016 година: Българската кандидатура за генерален секретар на ООН

Според редица експерти и анализатори българската номинация за генерален секретар на ООН беше една от най-големите грешки на кабинета "Б...

Събитието не мина и без скандал. Той беше породен от словото на заместник-председателя на Партията на националистическото движение в Турция г-н Семир Ялчън. Тогава той на турски език направи реплика, която според Местан в буквален превод означава: "Където се чува турски език, там е и Родината". 

Според Патриотичния фронт обаче това е послание, което цели разделяне на обществото на етнически принцип. Очевидно не става въпрос за териториални претенции, а за духовното измерение на контакта чрез езика на хора от един и същи етнос, отговори от своя страна лидерът на ДОСТ.

На 28 април Местан внесе документите за регистрацията на ДОСТ. В Софийския градски съд бяха внесени точно 9180 заявления за членство в новата политическа сила и останалите необходими документи в общо 47 тома за официалната регистрация на ДОСТ.

След известни забавяния обаче СГС отказа да регистрира партията на Местан. Двата основни мотива бяха, че абревиатурата на партията представлява агитация на чужд език, а заявителят не е доказал, че "новоучредената политическа партия си е поставила тези цели, които са записани в устава ѝ и има яснота как да ги постигне. В началото на съществената част на решението, съдия Илиева отхвъри доводите на заявителя, че производството по регистрация на политическа партия е формално, защото ако случаят е бил такъв, "то законодателят щеше да уреди производството като например това по Закона за търговския регистър", но "в случаят съдът се произнася по искането с решение "В името на народа". Съдът правораздава!" заявява съдия Илиева и след това се впуска в етимологични разсъждения: "официалното наименование на партията е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Получава се абревиатурата "ДОСТ. Dost на турски означава "приятел". Думата е навлязла в турския от персийски (Български етимологичен речник, том 1, издание на АИ "Марин Дринов", С., 2012)".

Веднага след като стана ясно решението на СГС, от ДОСТ заявиха, че това е "лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евроатлантически образ на страната ни". Те обявиха, че ще обжалват решението на съда.

България през 2016 година: Спомен за 2015 година (Втора част)

Предвид голямата тема за съдебната реформа, продължаваме обзорите на годината със знакови дела срещу трима български политици – Ц...

Очаквано, това се оказа добра новина за Патриотичния фронт. Според съпредседателя му Красимир Каракачанов това е добър пример за българското правосъдие. Каракачанов припомни, че от ВМРО не само са призовали ДОСТ да не бъде регистрирана, но и заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки е внесъл жалба против регистрацията на ДОСТ.

До регистрация все пак се стигна, след като в началото на юли Върховният касационен съд (ВКС) позволи. Пред висшите магистрати Лютви Местан обяви, че политическата формация не е етническа, а всяко подобно внушение е обидно и допълни, че 20% от учредителите ѝ са етнически българи - християни.

Според прокуратурата пък отказът на съдия Лилия Илиева да се регистрира партията на Лютви Местан е порочен и трябва да бъде отменен, но не е сигурно, че "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана.

През 2016 година се проведе и национална конференция на ДПС. На нея основателят на партията Ахмед Доган утвърди властта си в зад кадър и чрез промени в устава на Движението. Това всъщност беше по-голямата новина от форума, чиято основна цел беше да избере официално Мустафа Карадайъ за нов председател на партията - избор, който беше предварително предопределен.

Промяната в основния документ на партията предвижда почетният председател да може да свиква заседания на централното оперативно бюро (тясното ръководство), на централния съвет и на централната контролна комисия. Преди това право имаше само председателят на ДПС. Това на практика означава, че винаги, когато реши, Доган ще може да свиква тясното ръководство на движението и съвета, в който участват депутатите и областните председатели на движението. Мярката очевидно е презастраховка, ако ДПС изпадне в ситуацията, в каквато се оказа след новогодишната реч на Доган, в която той отправи критики към тогавашния лидер - Лютви Местан.

България през 2016 година: Спомен за 2015 година (Първа част)

2016 година не може да се определи като особено успешна за България. И през тази година като че ли преобладаваха неуспехите ни като общ...

Категоричен отговор за мащаба на кризата в ДПС и дали Местан разцепи Движението социолозите така и не дадоха, а президентските избори наближаваха. На 19 декември, на фона на декларацията на ДПС, че Доган може да е кандидат за държавен глава, от ДОСТ обявиха, че имат готовност да издигнат Лютви Местан за кандидат-президент. Така или иначе нито едното, нито другото не се случи. Партията на Местан обяви, че ще подкрепя кандидатът на ГЕРБ, а ДПС застана зад кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски.

"Президентът трябва да бъде откровен европеец и атлантик - ДОСТ ще подкрепи кандидатурата на г-жа Цецка Цачева за предстоящите избори", заяви тогава Лютви Местан и уточни, че подкрепата не е искана от ГЕРБ. В ДОСТ стигнали до решение за подкрепа на Цачева по метода на изключването, тъй като нямало как ДОСТ да подкрепи левите кандидати. Местан добави, че нито един от кандидатите не покривал високите изисквания на ДОСТ, които са президентът да е убеден евроатлантик и ясно да каже "Русия трябва да се оттегли от Крим, а след това санкциите срещу Русия да паднат". Бихме се насочили към последното квадратче (бел. ред. - "Не подкрепям никого"), но не искаме да сме партия на бойкота", поясни тогава Местан.

В ДОСТ били и респектирани от Трайчо Трайков, но не могат да го подкрепят, защото партията му носела вината за вкарването на крайните националисти във властта. В крайна сметка нито кандидатът на Движението, нито този на ДОСТ спечелиха изборите.

Очевидно е обаче, че в структурите на ДПС има напрежение след създаването на партията. Пример е знаковият за ДПС град Кърджали, който повече от година и половина се тресеше от скандали. Там първо в продължение на месеци работата на общинския съвет беше блокирана заради невъзможността на общинските съветници от движението, които имат пълно мнозинство в съвета, да излъчат негов председател. Стигна се и до още един парадокс - селски кметове от ДПС освиркаха собствените си общински съветници по време на сесията на общинския съвет.

Дали ДОСТ ще се превърне в ефективен проводник на теорията на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу, който в книгата си "Стратегическа дълбочина" излага виждането си, че най-добрият начин Турция да се превърне във водещ фактор на Балканите, Мала Азия и Близкия изток, е да бъдат създадени буферни зони извън фактическите граници на държавата, чрез които да не бъде допускано "разединение" на турска територия от предимно външни фактори, влияещи културно и политически на определени обществени групи. Тези буферни зони се изграждат чрез целенасочена политика на обгрижване на турското малцинство в съответните съседни държави - чрез неговата културна интеграция и създаването на неразривна връзка с родината-майка. Целта след това е извоюване на политическо представителство, чрез което Анкара да влияе и да е винаги един ход напред във вечната борба на влияние в регионален аспект. Създаването и присъствието на определени фигури в ДОСТ дава сериозни основания да предполагаме, че Анкара с всички сили опитва да наложи по-ефективен инструмент от своенравния Ахмед Доган за политическо влияние в България. Предвид случилото се с Крим, българската държава и управниците ѝ добре трябва да си дадат сметка какво точно се случва в определени региони в България, начело с Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика