Български бизнесмени стоели зад шпионския скандал, твърди бивш депутат

13823
Български бизнесмени стоели зад шпионския скандал, твърди бивш депутат
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Местни бизнесмени стоели зад шпионския скандал с русофилите. Тази теза разви на пресконференция в БТА призованият за разпит проф. д.ик.н. Ангел Димов, бивш депутат, председател на Социалистическа партия „Български път” и на Сдружение „Българи за икономически съюз и единство с Русия” (БИСЕР). По думите му „действията на специализираната прокуратурата срещу русофилите е елемент на наложената в последните три десетилетия пагубна за България политика на недопускане на руско присъствие на българска земя, включително под формата на строителство на АЕЦ „Белене“ и на газопровода „Южен поток“, а „интерес да се следва тази геополитика имат придобили държавни имоти български граждани, които са заели властови позиции в държавата ни и в българо-руските отношения“. Димов отказа да конкретизира кои са те с аргумента, че тече предизборна кампания, а някои от тях участвали в надпреварата, „Ние сме научни работници, извличаме нашите предположения от факти. Имаме лични наблюдения, за да предполагаме кои лица стоят зад този скандал. След изборите ще ги оповестим“, добави професорът.

Той е категоричен, че много факти дават основания да се предполага, че в дъното на шпионския скандал стоят т.нар. „приятели на Русия“, забогатели при разграбването на натрупаното по времето на социализма народно богатство. „Те искат да приватизират българо-руските отношения и да ги подчинят на собствения си бизнес; опитват се чрез влиянието, което имат върху български управници и прокурори да овладеят и българо-руското движение“, смята проф. Ангел Димов. „Изпращаме послание до тези лица – да спрат да преследват Николай Малинов и нашия другар Юрий Борисов, защото това са интелектуалци“, добави той и посочи, че към прокурорската мярка се прибегнало след няколко конгреса на движение „Русофили“, на които били правени неуспешни опити за отстраняване на Николай Малинов от председателския пост. „По този повод заявих, че русофилското движение трябва да се освободи от зависимостта на мафиотски забогателите бизнесмени“, отбеляза професорът и предположи, че заради това негово изявление, му била връчена прокурорската призовка“.

Той и колегите му от СПБП и БИСЕР и академичните среди са категорични, че това е „измислен, скалъпен процес, който се използва, за да се хули братска Русия“.

Във връзка с антируския шпионски скандал се появиха коментари, че след 1989 г. бил премахнат тоталитарния режим, респ. социализма и била въведена демокрация, българската страна станала равностоен партньор на големите държави-членки на НАТО и ЕС, отбеляза проф. Димов и изрази категорично несъгласие. „Не можем да сме равностойни на Германия, която има 96 евродепутата, а нашите са само 17; не може да сме равностойни, когато нашите офицери и войници са подчинени на американски командири. Може ли да си подчинен и да си равностоен? Във военно време, ако не изпълниш заповедта на командира има разстрел“, посочи той.

Ренета Инджова: Русофилите ще получат самочувствие от шпионския скандал

Управленският процес у нас се свежда до избиране на хора, поставянето им в определени позиции. Това заяви бившият премиер на България Р...

По думите му "отрича се всичкото добро, направено ни от Русия и руския народ и се повтаря една и съща до втръсване лъжа - че евроатлантическата ориентация на България нямала алтернатива". Професорът обърна внимание: "кои го повтарят – лидери на няколко парламентарно представени партии и представители на формиралата се у нас обществена каста на натовци, евродепутати, евро-служители и безбройните представители на НПО, които се финансират от чужбина“. Противопоставяйки се на отричането на доброто, което Русия ни е направила, той изтъкна, че с руска и съветска финансова и безвъзмездна техническа помощ са създадени в България съвсем нови прогресивни производства и отрасли – машиностроителни, химически, огромна база за въздушен и морски транспорт. „Имахме заводи за производство на кораби, които купуваха и американците, имахме над 50 завода във военно-промишления комплекс, които носеха милиарди долари на България, имахме заводи за производство на електронна техника, имахме рафинерия, заводи за трактори, стругове, минерални торове… - всичко това е сторено всеотдайно от нашите руски братя“, посочи порфесорът.

„Какво са построили за 30 години евроатлантиците в България – нито един български завод. Идват тук, откриват някакви предприятия, за да използват евтината работна сила, изнасят си продукцията и само плащат един нищожен 10- процентов корпоративен данък. Всичко, което се събират пари в бюджета е от народа и ДДС“, добави за сравнение проф. Димов. 

"Това, което наблюдаваме е едно нагнетяване на обществената атмосфера", алармира доц. Васил Симов, преподавател по икономика и международни отношения. "Това е целенасочена кампания, която се провежда от началото на прехода за насилствено налагане на проевроатлантическа ориентация", убеден е той. "Сега, когато настъпва рецесия в целия ЕС, заплашваща да се превърне в дълга депресия и несигурност на еврото, това е един нов опит да се разграничи България, да се отграничи от сътрудничеството си с Русия и по този начин да остане в периферията на ЕС като обслужваща територия", смята той. "С това нагнетяване на политическата атмосфера, с цензурирането на учебниците по история, какво да очакваме – нова нощ на дългите ножове?", вметна той и предположи, че случващото се е опипване на атмосферата дали може да се допуснат и още по-драстични мерки.

Мнението, че шпионският скандал е нарочно предизвикан застъпи и Денчо Златанов, председател на НПО Балкански културно-информационен център „Славянски свят“ и президент на мотоклуб „Нощни вълци“- София, който разказа впечатления от завършилия преди два дни мото поход "Миротворци 2019", съвпаднал със скандала.

Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви пред bTV бившият предсе...

"Обиколихме цялата страна като полагахме цветя и венци пред паметниците на загинали руски и съветски войни за свободата на България и на цяла Европа, посетихме генералните консулства на Русия в Русе, Варна, срещахме се с почетния консул на Русия в Бургас, посетихме Пловдив. Моите впечатления и впечатленията на придружаващите ме бяха, че всъщност русофобията в България или е платена или е предизвикана", заяви той.

"Ние не срещахме русофоби по нашия път. Навсякъде хората ни срещаха радушно, придружаваха ни и те самите носеха цветя заедно с нас. Не срещнахме съпротива и от държавните органи – напротив, полицията ни осигуряваше коридор, в който да се придвижваме свободно и да не пречим на движението", сподели мотористът. Според него шпионският скандал е предизвикан от икономически интереси. "Ние се убедихме ,че на ниво народ няма русофобия. Отидохме и на Копринка – хората се веселяха, имаше подкрепа към лидерите на "Русофили", добави той.

"Евроатлантическата ориентация на България до този момент не е донесла нищо съществено за България и за българския народ. Донесе само за една малка върхушка, която усвоява много активно фондове, които й се предоставят от Европа със затварянето на очите на европейци", коментира водачът на "Нощните вълци" и отбеляза, че е запознат в детайли, тъй като е работел в европейските институции. Той е категоричен, че тези фондове не стигат до населението на България.

"Преди години от Съветския съюз в България идваха съветски специалисти, които помагаха на българските специалисти да изградят фабрики, заводи, с които да имаме производство, а сега идват американски инструктори, които учат една шепа останала армийка да води някакви военни действия, което е смешно", коментира още Златанов. "Винаги съм искал тези, които пропагандират евроатлантическата насока на България да кажат какво печелим ние от нея, а може би трябва да кажат какво те печелят и какво ние губим", добави той.

Русия проговори за шпионския скандал - предупреди България да внимава

Кремъл най-накрая реши да проговори за шпионския скандал, в който бе замесен председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Ни...

В продължение на коментарите за евроатлантическата ориентация, проф. Нако Стефанов насочи вниманието към евроатлантическите ценности - наскоро беше проведена анкета от ЕС за отношението на различните общества в ЕС по отношение на еднополовите бракове, съобщи той и представи резултатите:

"Страните бяха разделени на три групи. В първата група бяха Великобритания, Германия, Холандия, въобще страните от Бенелюкс, където над 80% от запитаните отговарят, че са за такива бракове, което днес се смята за една от ключовите евроатлантически ценности. във втората група страни са Франция, Испания, Чехия, където около 50% отговарят, че са за и горе долу толкова отговраят, че са портив еднополовите браокве. Имаше и трета група страни, в която на първо място беше България - 74% са против еднополовите бракове, следвана от други като Словакия, Кипър с шейсет и няколко процента, но България е на първо място". 

Има и друга анкета, в която обаче не включват България – за отношението към Русия, посочи още проф. Стефанов. "Там е много неравно положението – ако първата група страни смятат Русия за опасност, за противник, във втората група има разделяне на мнението, а в третата група страни преобладава виждането, че Русия не е опасност, даже в Словакия всеки четвърти словак е заявил, че би защитавал с оръжие Русия срещу САЩ", посочи професорът и подчерта, че единствената страна от ЕС, където подобна анкета не е проведена е България, което според него е най-интересното.

"Не изключвам действията на нашите официални институции да са, за да прекършат тези ориентации на българското население, което явно заявява, че не приема редица от т.нар. евроатлантически ценности", коментира проф. Стефанов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика