Българското правителство публикува фалшива новина, твърди евродепутат

5734
Българското правителство публикува фалшива новина, твърди евродепутат
Снимка: iStock/Guliver

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли посочи българското правителство като източник на фалшива новина. Повод за това станаха изтеклите информации за съдържанието на заседанието на групата за върховенство на правото и демокрацията на Комисията LIBE, съобщи БТВ.

Самата Барли е участвала във въпросното заседание и вчера е дала страната ни като негативен пример относно върховенството на закона у нас. Темата се обсъжда, защото Европейският парламент предвижда да обвърже получаването на средства с гаранции за върховенство на закона. Именно през септември се очаква първият доклад на Европейската комисия за наблюдението във всички страни-членки. Именно Комисията по правосъдие и вътрешни работи LIBE ще оформи крайната позиция на евродепутатите. Нейн член е и Катарина Барли, която е бивш социален и съдебен министър на Германия.

Журналист: Групата на ГЕРБ в ЕП излъга в изявлението си

Срамно изявление на групата на ГЕРБ в ЕП. По-долу е изявлението, със заглавие „В Европейския парламент осъдиха използването на бе...

„Темата е много важна особено след заседанието за ситуацията в България на нашата мониторингова група за наблюдение на върховенството на закона. То беше тревожно не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува напълно невярна информация за обсъжданото – същинска фалшива новина“, заявава пред БТв Барли.

Тя не уточнява коя информация има предвид, но от примера й става ясно, че визира заседанието за България при закрити врати миналия петък в подгрупа на Комисията LIBE. След него се появиха противоречиви информации кой е предложил дебата – мониторинговото група, както твърди говорител от институцията, или българският главен прокурор Иван Гешев, както твърди прокуратурата. Остава отворен и въпросът кой е осъдил „използването на бесилки, чували и ковчези по време на протестите в България“ – дали представителите на българските власти или евродепутатите, които обаче се въздържаха от коментар заради решението да не се оповестява съдържанието на срещата.

От българското правителство заявяват, че не са публикували никаква информация от дебатите в Комисията по граждански свободи LIBE, тъй като по настояване на Европейския парламент, дискусията е била закрита. Точно след седмица страната ни отново ще е в центъра на внимание на същата комисия, като в нея ще участва и заместник-председателят на ЕК Вера Юрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика