Цачева: Правят се внезапни проверки в различни затвори

2609
Цачева: Правят се внезапни проверки в различни затвори
Снимка: БГНЕС

Ежедневно се взимат мерки, като се правят внезапни проверки в различни затвори. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред членовете на ресорната парламентарна комисия, предаде БГНЕС.

„Още в деня на бягството бе разпоредена проверка, която приключи на 12 април относно фактите и обстоятелствата довели до това дръзко нарушение. Докладът от проверката сочи, че 12 лица са индивидуализирани като допуснали нарушения на носенето на службата както и такива на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана“, заяви Цачева.

Цачева свиква национално съвещание на директорите на затвори

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководст...

„С моя заповед временно съм отстранила зам.-началника на Софийския затвор, тъй като информацията, която е събрана в хода на проверката, доказва, че има много тежки нарушения“, посочи тя.

Цачева увери, че ежедневно се взимат мерки, като се правели внезапни проверки в различни затвори. При такива проверки се откриват вещи, които са в списъка на забранените вещи - основно телефони, обясни тя.

Цачева бе категорична, че въпросът за охраната в затворите изисква комплексен подход и решение. „От една страна, условията за труд и възнаграждението на всички лица, които са ангажирани с работата в затворите. След част от протестните действия правителството отпусна 15 млн. лв. Но по другата тема относно отговорностите и начинът, по който се изпълнява службата, ще бъда безкомпромисна“, подчерта ресорният министър.

Преди това Цачева бе изслушана относно напредъка по реализацията на приоритетите на българското председателство.

Валят оставки заради случая с избягалите затворници

Временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и нача...

Едно от досиетата, по които българското председателство провежда триалози, които тя спомена, е относно Регламент относно агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното право.

„Напредъкът е обвързан с работата по проекта на Регламент относно обработването на лични данни от институциите на ЕС. Българското председателство продължава работа за постигане на съгласие по финализиране на преговорите по досието. Стремежът ни е да приключим триалозите и да приемем акт“, заяви правосъдният министър.

Тя съобщи, че на 4 и 5 юни в Люксембург ще бъде последният съвет на българското председателство, с което страната ни ще предаде щафетата на австрийското председателство. Цачева припомни, че за българското председателство в областта на правосъдието приоритетите са - практическа работа заедно с ЕК за изграждане службата на европейската прокуратура, както и повишаване на доверието в правосъдните системи на държавите членки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика