Часът на истината: Депутатите гласуват вота на недоверие днес в 19:10 ч.

3763
Часът на истината: Депутатите гласуват вота на недоверие днес в 19:10 ч.
Снимка: БГНЕС

Гласуването на вота на недоверие срещу към кабинета на Кирил Петков ще се проведе на извънредно заседание в тази вечерта. То е насрочено за 19:10 часа, когато вече ще са започнали обявените за в сряда протести около парламента. Част от демонстрациите ще са в подкрепа на правителството, а други – срещу него. Така част от депутатите може да бъдат възпрепятствани да стигнат до пленарната зала за гласуването, а това може и да реши съдбата на правителството.

Мотивите за искания вот на недоверие са за провал в икономическата и финансовата политика на правителството. До момента подкрепа за вота на недоверие са дали от ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Шестима депутати от ИТН се отцепиха заради несъгласие с политиката на партията на Слави Трифонов и напускането ѝ на коалиционното правителство. Дали коалиционното правителство на Петков ще успее да събере 121 гласа в зала в подкрепа на кабинета - ще се разбере днес.

Как премина дебатът? 

Часове наред депутатите от управляващите партии и опозицията спореха дали финансово-икономическата политика на кабинета е провал или не.

Разискванията продължиха повече от седем часа. Много критики и обвинения се чуха между управляващи и опозиция. Вносителите на вота от ГЕРБ-СДС посочиха, че макар официалният мотив за недоверието към кабинета да е неадекватната финансова политика, той всъщност се е провалил във всички сектори. Бившите управляващи посочиха високата инфлация и ниските доходи на хората като основен мотив. Депутатът Кирил Ананиев, който е бивш финансов министър, каза, че от ГЕРБ виждат само управленска немощ, която легитимира задкулисните игри в коалицията.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори, че инфлацията е световен проблем, а страните членки от Европейския съюз го решават с общи усилия. Отчете увеличението на минималната работна заплата, на минималната пенсия, данъчните облекчения за младите семейства и още: държавният дълг е намален, а пари в хазната има.

В обръщение към ГЕРБ финансовият министър критикува тяхното управление и предизвика бурни реакции в залата с изказването, което направи. Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова намира претенциите за вота на недоверие за несъстоятелни. Според нея на всички е ясно, че става въпрос за пари:

"Добре, това правителство си отива. Какво предлагате? Каква неинфлационна мярка предлагате? За вас всичко е проинфлационно и е сгрешено. Добре, имате право на различно мнение. Каква е алтернативата? Искате единствено разрушително този кабинет да си отиде, за да можете да се обедините и да спрете започнатата промяна".

В пленарната зала премиерът Кирил Петков обвини в лъжи доскорошните си коалиционни партньори от "Има такъв народ", както и опозицията. Разказа за телефонни разговори, обяснения за договорки и срещи в тъмни стаички при обсъждането на актуализацията на Бюджета, което изостри дебата в залата. Заяви, че ГЕРБ и ДПС се страхуват от управляващите. Петков каза още:

"Всъщност, истинската причина за този вот на недоверие, са четири човека, които не са тук. Първият е, господин Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият: господин Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорока с някой друг в тази зала".

На тези думи реагираха остро Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДП

Никола Минчев обяви кога ще се избере нов председател на парламента (ВИДЕО)

Отстраненият от поста председател на Народното събрание Никола Минчев отново се присъедини към митинга в подкрепа на правителството на ...

С:

"Не очаквах този дебат да покаже на показ лекьосаните парапети на властта и вие имате самочувствието да говорите за мафия. Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията? Корупционери!", посочи Атанасова.

Другите двама човека, от чийто есемеси зависи гласуването по вота според премиера, са лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тошко Йорданов посочи, че парламентарната му група отдавна е изразила отношението си към кабинета на Кирил Петков:

"Ние от "Има такъв народ" отношението към това правителство го изразихме още преди ГЕРБ да им поискат вот на недоверие. Ние оттеглихме нашето доверие преди ГЕРБ да внесат вот на недоверие".

План "Б" на Петков, ако вотът мине: Взима мандата и търси ново мнозинство

План "Б" на премиера, ако вотът на недоверие мине, е да вземе първия мандат и да търси мнозинство от независими депутати. Този план о...

Костадин Костадинов от "Възраждане" пък беше категоричен, че предсрочни избори трябва да има и то възможно най-скоро:

"Към настоящия момент този парламент е напълно изчерпал своя морален мандат. Най-доброто решение, което може да се случи, е максимално бързо всички ние с ясната отговорност, че тук всеки един от нас представлява десетки хиляди български избиратели, да направим необходимото, за да можем да отидем на нови избори".

Кирил Петков се обърна към депутатите с призив да не позволяват някой друг да определи изхода от вота:

"Утрешния ден обаче от вас зависи, хора. Наистина от вас. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири есемеса на четири човека, които не са в тази зала".

"Не разрешавайте българската политика да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в залата"

Не разрешавайте българската политика да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в залата. Това заяви премиерът Кирил Петков...

Нагласите преди днешното заседание

Преди заседанието вицепремиерът и съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев посочи, че от съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие да не успее. По думите му сценариите за състава правителството ще бъдат коментирани, ако мине вотът.

Според съпредседателят на участващата във властта “Демократична България” Христо Иванов полза от този вот имат хората, които искат да създадат стагнация и хаос.

“Далеч сме от това да можем да стабилизраме бързо и лесно управлението, а трябва да го направим, с оглед на важните неща, които трябва да се свършат в следващите 6 месеца”, посочи той.

Иванов каза още, че “Демократична България” не се страхува от избори, но интересите на страната не са за това да има турбуленции и избори.

Рашков: Едно просто мнозинство иска да свали кабинета, защото се задават огромни пари

"Няма никакви основания за вота на недоверие. Събрали са едно просто мнозинство, което иска да свали правителството, защото с...

Шефът на парламентарната група на миналата в опозиция ИТН Тошко Йорданов посочи, че премиерът пише SMS-и и се обажда на депутати от партията, за да търси подкрепа за правителството. Самият Кирил Петков през последните дни няколко пъти обяви, че ще говори с народни представители за подкрепа, но не им предлага нищо друго, освен каузата “да имаме нормална европейска България”.

“Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати”, каза преди заседаните председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Ива Митева от ИТН обяви, че ще гласува “за” вота на недоверие, но се надява да не се стигне до нови избори.

“Надявам се след този вот всички да сме си научили урока. Категорично съм против избори, защото смятам, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат такива”, каза тя.

Според Румен Гечев от БСП опозицията има само политически мотиви да иска оставката на кабинета Петков. “Нямат икономически аргументи да свалят правителството, не сме изпратени тук да си играем на вотове на недоверие”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика