Часове преди вота на недоверие: Кой с кого и против кого ще гласува в парламента

13442
Часове преди вота на недоверие: Кой с кого и против кого ще гласува в парламента
Снимка: БГНЕС

В навечерието на вота на недоверие битката за гласове става все по-яростна. От управляващата коалиция са категорични – пазаруване на депутати няма, но се надяват на гласуване по съвест, а тя да е в полза на кабинета. В навечерието на вота на недоверие битката за гласове става все по-яростна. Очакванията на управляващите и новите независими народни представители е част от депутатите на "Има такъв народ" да гласуват с "въздържал се" на вота в сряда е мнозинство в пленарната зала са нужни още няколко гласа.

Съвсем естествено депутатите на „Продължаваме Промяната“, които са 67 на брой, ще гласуват против този вот на недоверие. Представители на парламентарната група на „Демократична България“, единствени от управляващата коалиция, изненадващо отидоха на консултации при ГЕРБ по повод внесения от партията на Бойко Борисов вот на недоверие към правителството. Това обаче съвсем не означава, че ДБ ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Това заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Съответно против добавяме още 16 народни представители, колкото е групата на „Демократична България“ в парламента.

Съдейки по думите на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски, че „вот на недоверие в тази ситуация е безотговорно“, правим предположение, че всички представители на левицата в парламента също няма да подкрепят искането на ГЕРБ. Това означава, че още 26 души ще застанат зад гърба на ПП.

Вероятно нечленуващите в парламентарни групи 6-ма народни представители, станали по-известни като отцепниците от „Има такъв народ“ също няма да подкрепят падане на кабинета. Все пак пред тях поставяме една голяма питанка, кой знае...

Политическа математика показва: 67 /ПП/ + 16/ДБ/ + 26 /БСП/ + 6 /независими/ = 115

Дотук добре, но…

Вносителите на вота на недоверие срещу правителството – ГЕРБ-СДС – наброяват 59 народни представители.

От изявления на представители на ДПС и „Възраждане“, които участваха в инициираните от партията на бившия премиер Бойко Борисов консултации, стана ясно, че и двете парламентарни групи ще подкрепят вота на недоверие. ДПС разполага с 34 народни представители, а „Възраждане“ – с 13.

От „Има такъв народ“ разговаряха  с партията на Бойко Борисов.

„Ние излязохме от коалицията, нямаме никакви основания да подкрепяме този вреден кабинет“, отсече съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов.

Така 19 гласа от „Има такъв народ“ ще гласуват срещу доскорошния им коалиционен партньор „Продължаваме Промяната“.

Политическа математика показва: 59 /ГЕРБ/ + 13 /„Възраждане“/ + 19 /ИТН/ + ДПС /34/ = 125

Според Конституцията на Република България, за да се приеме със „За“ вотът на недоверие трябва да са гласували повече от половината от народните представители /поне 121 от общо 240/. Така към днешна дата изглежда съвсем постижимо вотът на недоверие, внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС, да събори правителството. Дори представители на управляващата коалиция признават – риск има. Политически анализатори също не изключват тази възможност.

Разбира се, това са само сметки, проста политическа математика. По правилник обсъждането на вот на недоверие в пленарната зала трябва да бъде гласувано най-късно до 7 дни.

Проф. Дичев: Очевидно отиваме към избори, трябва да свикнем с компромисите между партиите

"Очевидно всички тръгнаха към изборите. Очевидно, че гражданството ще бъде на площада“. Това прогнозира културологът проф. Ивайло...

Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от мнозинството , следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат ще отиде в „Продължаваме Промяната“, вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Независимият вече депутат проф. Николай Радулов очаква хора, които все още не са напуснали парламентарната група на ИТН, да не подкрепят вота на недоверие.

"Очаквам още няколко души да излязат от парламентарната група и да гласуват "въздържал се", каза проф. Радулов.

"Не ги търсим активно, така да кажа. По-скоро се надяваме, че някои от тях по собствена инициатива ще преценят, че това правителство трябва да остане, за да продължи антикорупционната програма. Надяваме се повече хора да последват г-н Симеонов с това, което направи в петък", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев.

Радостин Василев: Правителството не би издържало вота на недоверие и ще отидем на избори

„Правителството не би издържало вота на недоверие, като гледам ситуацията в Народното събрание, и ще отидем на избори. Това е мое...

"Те не дават никаква адекватна формула за някакво преструктуриране на мнозинството. Първо трябва да знаят, че 121 депутати може да им помогнат да преодолеят вота на недоверие, но със 121 депутати те не могат да управляват. Това го знам от опит. Трябват поне 130. Не ни е фикс идея да свалим правителството. Ние виждаме, че то само се сваля. По-добре да се свали само бързо, отколкото бавно и мъчително включително и за тия, които са в него", каза депутатът от ГЕБ Тома Биков.

"Много се интересувам коя ще е тая партия, която ще направи така че да не се приеме бюджета и как тази партия ще иде на избори наесен, тъй като тя ще отиде със сочене с пръст и с изключителна вина за поставянето на България в изключително трудни условия. Моята прогноза е, че партиите по-скоро ще направят така че бюджетът да бъде приет, а дали след това ще има успешен или неуспешен вот на недоверие, в случая зависи от политическата аритметика. Зависи дали роенето на партия ИТН ще приключи и там ще останат само 2-3-ма души", анализира ситуацията Румен Гечев от БСП.

Според зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин резултатът от вота все още не е предрешен. Същевременно от опозицията са категорични, че трябва да се иде на избори, защото кабинетът „Петков" не се справя.

„Както винаги казвам - нищо в тази зала не се е решило с физическа сила, а е въпрос на брой гласове и политическа воля. Не знам защо е нужно и колегите да се отцепват така. Може просто да не подкрепят вота на недоверие в сряда, без да се оттеглят от партията си”, заяви Вигенин.

Ето кога започват дебатите по вота на недоверие

Дали ще оцелее правителството на Кирил Петков - отговорът на този въпрос ще стане ясен идната сряда, 22 юни, научи Actualno.com. От пр...

„Има два изхода – или вотът ще мине, или не. Но и при двата изхода – когато един път обаче са те хванали в изневяра, това семество след това няма как да остане със същото доверие, което е имало досега”, каза Рамадан Аталай.

„Това правителство има всичкишансове да оцелее. Вижте всички сфери, в които сме направили промени и в който продължаваме да правим такива. Икономиката например в момента е с растеж”, коментира Николай Събев

„Това, което виждаме в момента, е пълзящ преврат, органзиизаран от самите управляващи, от тяхната некадърност и от абсолютната им неспособност да правят каквото и да е”, посочи Любен Дилов-син.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика