Радев за членството на Македония в ЕС: Не може, докато асимилират българи

6015
Радев за членството на Македония в ЕС: Не може, докато асимилират българи
Снимка: ПЦ на Президента

Участниците в срещата на върха ЕС-Западни Балкани подчертават значението на зачитането на добросъседските отношения в региона, изпълнението на Преспанския договор между Северна Македония и Гърция и Договорът за добросъседство между РСМ (Република Северна Македония) и България, както и намирането и прилагането на окончателни, включително и обвързващи решения за двустранни спорове между партньори и по въпроси, наследени от миналото, в съответствие с международното право и утвърдените принципи. Това гласи проектът на заключителния документ от срещата в Бърдо, Словения. В декларацията се подчертава още, че ЕС потвърждава своята категорична подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

Каракачанов: Не може Северна Македония, която не спазва договора с България, да бъде протежирана за преговори с ЕС

Докато нашите сънародници все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са подтискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РС Македония редом с другите части от народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите за членство на РСМ в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев на срещата, предаде БГНЕС. Една от темите на форума бе българското вето върху кандидатурата на Скопие за членство в ЕС.

Омразата на Северна Македония към България - добрите срещу лошите

През последните две години преди края на всяко едно председателство на Европейския съюз в Скопие започва масирана кампания срещу Българ...

"На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние подкрепяме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място, това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати. И на трето място, така както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване. Получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение", заяви президентът Радев.

Фон дер Лайен: Работим усилено върху спора между Скопие и София

Той се спря и на "системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни, докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже "да". Искаме ясни правно обвързващи документи за този процес", допълни Румен Радев.

"Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма", добави държавният глава.

Мицкоски: Включване на българското малцинство в Конституцията само при реципрочност от българска страна

Заев: Западните Балкани са нужни на европейската икономика

Силни и проспериращи Западни Балкани са необходим принос за европейската икономика. Пълната интеграция на Западните Балкани в Европейск...

Според него се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември. Протоколът 5+1 съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година решения, предаде БНТ. Той включва 6 точки, някои от които са македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията, да спре фалшификацията на историческата истина. И още: да бъдат променени учебните програми, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, каквито стотици сигнали постъпват към България на фона на преброяването в югозападната ни съседка, държавното ръководство в Скопие ясно и категорично да скъса с идеологемите на тоталитарното минало. Освен това България настоява още гаранциите да бъдат изведени на ниво Съвет на ЕС, а не да бъдат част от Процеса по стабилизиране и асоцииране, където България няма право на вето.

Меркел: Нито една страна от Западните Балкани не е готова за еврочленство

Президентът ни изрази българската позиция на пленарната сесия и на две различни срещи в 4-странен формат, но с негово и с участие на македонския премиер Зоран Заев. В първата среща от страна на ЕС участваха еврокомисарят по разширяване Оливер Вархели и премиера на страната домакин Янез Янша. По-късно Радев и Заев участваха и в среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. След срещите с нашия президент Меркел, Макрон и Заев запазиха мълчание.

По време на разговора бяха изразени и взаимната готовност и интерес на Северна Македония и България за продължаване на диалога между двете страни с намерението за постигане на решение, предаде скопското издание "Локално". Президентът на САЩ Джо Байдън е поискал да продължи разширяването на ЕС със Западните Балкани, включително с РС Македония. Това разкри в Туитър посланичката на САЩ в Скопие Кейт Бърнс, цитирана от в. "Независен".

Цялата реч на президента Румен Радев по темата. Прочетете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика