Чобанов: Спекулира се, че предприятията са източвани

11965
Чобанов: Спекулира се, че предприятията са източвани
Снимка: БГНЕС

"Спекулира се, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година. Няма изземване на извънредни средства, а се касае за нормалното плащане на дивидент, съгласно нормативната уредба".

Това казва министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на МС по повод запитвания и коментари от последните дни за изземване на средства от държавните дружества в полза на бюджета, което е представено като нещо извънредно.

Министерството на финансите припомня, че срокът за внасяне на отчисленията, съответно дивидент, за държавата винаги е бил един и същ, а именно - 31 май, съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет, заложен в съответните актове за изпълнение на бюджета. Отчитайки влошеното финансово на БЕХ ЕАД, през 2013 г. срокът бе удължен до 15 ноември. През настоящата година сроковете са 16 юни и съответно 15 юли за дружествата, изготвящи консолидиран финансов отчет.

Предвид поетите ангажименти на правителството на Пламен Орешарски по отношение на дивидентната политика на държавата, считано от бюджетната 2014 г. стартира плавно намаляване на ставките с 10% всяка година до достигане на 50% размер на отчисленията. "Целта е запазване на по-голям разполагаем паричен ресурс в държавните дружества, изпълнение на инвестиционните им програми и стабилизиране на финансовото им състояние. Планираните постъпления от дивидент за 2014 г. са в размер на около 100 млн. лв. и няма да бъдат надхвърлени", коментира Чобанов.

С Разпореждане №5 от 11.06.2014 г., Министерският съвет, в качеството си на орган, упражняващ правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, определи размера на отчисленията от печалбата, съответно дивидент, по годишния финансов отчет след данъчно облагане за финансовата 2013 г., които дружествата следва да внесат в полза на държавата, след направени и гласувани предложения от управителните им органи. Положителните ефекти за държавните дружества се очакват от:

Намаляване на процента на отчисления от печалбата от 80 на 70 на сто, в съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. по отношение на планираните постъпления от дивидент през бюджетната година.

Предвидена е възможност за акционерни дружества, изготвящи консолидирани финансови отчети, при определяне размера на дивидента, да бъде взето предвид цялостното финансово състояние на дружествата в групата.

Приспадане на натрупаните загуби от минали години, преди разпределение на реализираната печалба.

Изключване на лечебните заведения за болнична помощ от обхвата на разпореждането.

Приспадане на извършените в края на 2013 г. плащания към бюджета от страна на държавни дружества и предприятия в изпълнение на ПМС №285/2013 г.

Увеличаване на срока за внасяне на дивидент в бюджета.

За разлика от предходни години, когато текстовете касаещи отчисляването на дивидент бяха включвани в съответното постановление за изпълнение на държавния бюджет, през 2014 г. тези текстове са разписани в отделен акт на Министерския съвет. С приемане на Разпореждане №5/2014 г. се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2014 г., в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

Дивидент от държавните дружества се събира регулярно от 1998 г. до момента, като първоначално ставките са на нива от 20 до 30% от реализираната печалба, а от 2002 г. до 2009 г. ставката е в размер на 50%, като са изключени лечебните заведения, държавните предприятия и плащанията по главниците на държавногарантирани валутни кредити. Считано от 2010 г. до 2013 г. – ставката вече в размер на 80% от печалбата, като отпада облекчението за дружествата, изплащащи държавногарантирани заеми. Считано от 2011 г. държавните предприятия също са задължени да правят отчисления за държавата от печалбата, а от 2013 г. – и лечебните заведения следва да разпределят дивидент.

Още в края на 2009 г., са приети решения от Министерския съвет за разпределяне на допълнителен дивидент от седем дружества и предприятия - общо 252,3 млн.лв. с ПМС №247 и №301 от 2009 г., извън заложения в държавния бюджет в размер на 50% от печалбата. Общо постъпленията през 2009 г. са в размер на 301.6 млн.лв., от които само 56.2 млн.лв. са в изпълнение на постановлението за изпълнение на държавния бюджет.

В изпълнение на Мярка № 11 от приетите с РМС № 180/2010 г. Мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция и направените изменения и допълнения в постановлението за изпълнение на бюджета, размерът на дивидента за държавата от държавните търговски дружества е увеличен от 50 на 80 на сто. В резултат на това, в държавния бюджет постъпват средства в размер на 142,5 млн.лв. при първоначално разчетени 43 млн. лв, т.е. допълнително са изтеглени 100 млн. лева.

През 2011 г. постъпилите средства от дивидент са в размер на 159,6 млн.лв. при планирани 58,1 млн.лв., в резултат и на допълнителен дивидент от неразпределената печалба от "Булгартабак холдинг" АД (42,3 млн. лв.).

В допълнение към ставката от 80% от печалбата, през 2012 г. в Постановлението за изпълнението на държавния бюджет са заложени текстове за разпределение изцяло в полза на държавата и на натрупаните неразпределени печалби от минали години на държавните дружества. В много от дружествата зад тези печалби не стоеше реален паричен ресурс, което затрудни значително дружествата при изпълнение на постановлението и влоши допълнително финансовото им състояние, най-вече дружествата от сектор Енергетика. При планирани 176 млн.лв., в държавния бюджет постъпват 277,2 млн. лв., в т.ч. и дивидент в размер на 100% от печалбата на "Държавна консолидационна компания" АД.

През 2013 г. и лечебните заведения, независимо от тежкото финансово състояние, в което се намира сектора, са задължени да разпределят 80% от печалбата си в полза на държавата, като разпоредбата беше премахната от 2014 година.

"Видно от горното, периодът на управление на правителството на ГЕРБ (2009 г. – 2013 г.) по отношение на държавните дружества се характеризира с увеличени ставки за разпределяне на печалбата, източване на натрупаните в миналото резерви и ресурси на фирмите, в резултат на което се влошава ликвидното им състояние, ограничават се възможностите им за инвестиции и като възможностите им за развитие", коментира Чобанов.

Чобанов: Бюджетът може да си позволи 25 млн. лв. за избори тази година

Последните избори струваха около 24 млн. лв. и мисля, че бюджетът може да си позволи допълнителни 25 млн. лв., ако се стигне до предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика