ЦИК глобява Волен Сидеров заради поведението му в "Референдум"

4357
ЦИК глобява Волен Сидеров заради поведението му в "Референдум"
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение на правилата на предизборната кампания от страна на Волен Сидеров в предаването по БНТ "Референдум". Сидеров ще трябва да заплати парична глоба. Решението на ЦИК е по три сигнала, включително сигнал на БНТ и на партия ВМРО, предаде БНР.

"Централната избирателна комисия прие, че е налице нарушаване на правилата на предизборната кампания, а именно чл. 183 ал. 4 във връзка с нарушения на добрите нрави, честта и достойнството на кандидати; и установи нарушение по отношение на господин Сидеров. Санкцията за подобно нарушение е между 255 и 5000 лева като глоба, а при повторно може да достигне до 15 000", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

АЕЖ защити екипа на „Референдум“

„Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа на предаването “Референдум” и ж...

Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ.

В началото на предаването лидерът на партия и кандидат за кмет на столицата нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути, а в студиото влязоха и служители на реда.

В своя декларация днес ръководството на БНТ заклейми грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от страна на политическия бизел и определи поведението му за възмутително. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад водещата на "Референдум" Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи случилото се в ефира като "резил" и обеща да компенсира ощетените участници в предизборната дискусия с каквото е възможно. БНТ няма да търпи подобно отношение и поведение в ефира, категоричен бе Кошлуков.

"Няма да допусна, на моя отговорност като господин, след вчерашната проява на господин Сидеров, той да участва повече в тази кампания в каквато и да е форма, в който да е диспут в телевизията. Но, ако ЦИК реши, че съм му отнел правото на равнопоставеност или съм му ограничил изявленията, изобщо, ако г-н Сидеров реши да ме съди и ме глобят, наложат ми акт, ще го платя от джоба си. Обаче предпочитам да платя акт, отколкото да допусна да се гаврят с колегите", каза още Кошлуков.

Волен Сидеров ще съди БНТ

"Мога да си кажа мнението. Казах, че предаването е скучно. Защо едно предаване, което се прави с пари на данъкоплатеца, си позволява да...

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти, се казва още в декларацията на Българската национална телевизия.

БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

Реакция и от СЕМ

Председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като "недопустимо" случилото се снощи.

"Смятам, че БНТ, Добрина Чешмеджиева и целият екип на предаването наистина направи всичко възможно, за да даде шанс да се чуят всички гледни точки на участниците, поканени именно затова в това студио", каза Владимирова пред БНР.

БНТ скри записа от "Референдум", Кошлуков реже бившия си работодател Сидеров за нови участия

Записът на скандалното предаване "Референдум" от снощи изчезна тази сутрин от сайта на БНТ. След скандала в предаването в, сутрешния бл...

Асоциацията на европейските журналисти - България изрази солидарност с екипа на предаването.

В позиция на АЕЖ- България, разпространена до медиите, се посочва, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените масмедии и цялата им аудитория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика