ЦИК обясни драмата "минус 13 000" за референдума на Слави с грешни вписвания*

10706

ЦИК е обявила единствено резултатите от първото въвеждане на протоколите на сайта на комисията са качени сканираните протоколи. Не става дума за махане на бюлетини по отношение на референдума на Слави Трифонов. Резултатът е междинен, тепърва ще има проверка на този резултат, подчерта говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Когато става въпрос за бюлетини без плик, не означава, че не са преброени. Засечени са и пликове без бюлетини, добави Томов. Беше показан протокол от Сандански, според който има бюлетини без плик, но и пликове без бюлетини – там има грешка, подчерта говорителят пред Нова телевизия и добави, че от такива грешки числото на гласове в активността за референдума пада с 13 000. Припомняме, че според последни данни трябват малко над 13 000 гласа, за да стане референдумът задължително закон.

Само около 13 000 гласа не достигат, за да стане референдумът задължителен

Около 13 000 гласа не достигат, за да бъдат задължителни резултатите от референдума за промяна на избирателната система. Това съобщи ...

Всъщност христоматийният пример в Сандански е, че 446 души са гласували с бюлетина в плик за референдума и 446 бюлетини са без пликове – според вписаното в протокола. Въпросът е дали става въпрос за 446+446 или за само 446, но числото е написано два пъти, без всъщност да е сбор. Според Томов преброяването на подписите показва, че това не е сбор.

Централната избирателна комисия не е взела никакво решение по отношение на броя на гласувалите в референдума, заяви по-късно в ефира bTV Цветозар Томов.

Броим броят на пликовете в избирателната кутия. Бюлетини без плик също са участие в референдума, посочи още Томов. От думите му се разбра, че от ЦИК не са решили как да изчислят все още референдума.

Тошко Йорданов от инициативния комитет на референдума заяви, че в ЦИК не е ясна информацията от 15 избирателни секции в Лондон. Той съобщи и за нарушения в протоколите в Силистра. Йорданов попита риторично кой е виновният, когато не се дават на хората пликове за бюлетините. Цветозар Томов отново повтори, че се броят и пликове, и подписи, и участници.

В чужбина са най-големи фенове на мажоритарния вот

Въпросът за намаляването на партийните субсидии е събрал най-много положителен вот на националния референдум в неделя, показват данните...

Томов обясни, че ако в дадена секция няма бюлетини за референдума, отговорност носят членовете на СИК. Примерът е от Студентски град, където в края на изборния ден не е имало бюлетини за референдума в секция в блок 26.

​На фона на множество нарушения показани в ефира, Цветозар Томов се ангажира с твърдение, че нарушенията на тези избори са били по-малко. Тошко Йорданов отново заяви, че проблемът е, че вече никой не вярва на Централната избирателна комисия. Организацията на изборите е под всякакво ниво, отбеляза още той.

„Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове”, заяви вчера (8 ноември) Слави Трифонов по отношение на "липсващите" гласове.

*Обновена към 08:50 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика