ЦИК спря пореден клип на ДОСТ, наложи глоби на Местан и Исмаилов

1150
ЦИК спря пореден клип на ДОСТ, наложи глоби на Местан и Исмаилов
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново се намеси заради партията на Лютви Местан - ДОСТ. Причината - клип на ДОСТ на турски език, разпространен в YouTube, в който се агитира да се гласува за коалицията между ДОСТ на Лютви Местан и Народната партия "Свобода и достойнство" на Орхан Исмаилов. Решението бе взето с 18 гласа "за" и без нито един "против" и "въздържал се".

Съгласно решението на ЦИК кипът трябва да бъде спрян, а на Местан и Исмаилов се съставят актове за нарушаване на два текста от Изборния кодекс. Първият е, че предизборната агитация се води само на български език, а вторият - че е забранено агитационните материали да накърняват добрите нрави. Актовете ще се изпратят на областния управител на София за издаване на наказателни постановления. Освен това ЦИК реши да изпрати и сигнал до Върховната касационна прокуратура за проповядване на етническа нетърпимост, пише в. "Сега".

Български партии са агитирали за изборите на турска територия

Въпреки забраната на турската държава на нейна територия да се извършва пропаганда на политически партии на чужди държави, в Чорлу Турц...

Решението на ЦИК дойде след жалба на "Обединените патриоти". Националистите сигнализираха, че в Youtube и в други мрежи се е появило видео на турски език, в което се агитира да се гласува за коалицията между ДОСТ и Народната партия "Свобода и достойнство" на Орхан Исмаилов. Клипът трае 6 минути и 12 секунди. От "Обединени патриоти" сигнализираха, че в него се вменява вина към България по отношение на българските мюсюлмани. Използвани са кадри от събитията през 1989 г., като се цели насаждане на страх у българите мюсюлмани, че това може да се повтори и че въпросната коалиция ще бъде техен защитник. Българската държава е обрисувана като враг за разлика от турската, която се явява защитник и приемник, се казва в жалбата. Цитиран е и част от текста към клипа: "Помниш ли, братко, онези дни? Какво ни сториха? Без да ни дадат капка вода, как ни изгониха от собствената ни държава? От роднините, приятелите и съседите, от земите ни и как ни отмъстиха, спомняйки си всичко това - гори ли те мъката отвътре? Онзи малък червен паспорт как бързо ни го дадоха в ръцете. Как ни накараха да скитаме по улиците, забрави ли, приятелю? Да, нас ни откъснаха от Кърджали, но Кърджали не се откъсна от нас. Откъснаха ни от Разград, Бургас, Шумен, но майките ни не успяха да ги откъснат от нас. Виж, пак сме по същите пътища, от чуждата земя излизаме и отиваме на нашата собствена. Преди 28 години хората, които вървяха с наведени глави по тези пътища, къде са сега? Виж как сега вървим с гордо изправена глава. Да, откраднаха ни мечтите, майките, всичко което имахме, но едно нещо не успяха да ни вземат - дружбата по между ни, и вървейки по този път още веднъж станахме единни на правилния път. Нашите младежи няма да преживеят онова, което преживяхме ние, ще бъдем едно цяло."

Преди вчерашното решение ЦИК спря други два клипа на "Обединение ДОСТ". В първия участваше турският посланик Сюлейман Гьокче, а във втория имаше субтитри на турски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика