Патриотите искат ЦИК да спре предизборен клип на ДОСТ, зовящ за реванш за Възродителния процес

2037
Патриотите искат ЦИК да спре предизборен клип на ДОСТ, зовящ за реванш за Възродителния процес
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" внесе жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу "Обединение ДОСТ". Поводът - станал обществено достояние видеоклип на турски език, в който се агитира да се гласува за коалицията между ДОСТ на Лютви Местан и Народната партия "Свобода и достойнство" на Орхан Исмаилов.

Клипът, който се разпространявал в социалните мрежи и бил качен в YouТube в канал изцяло на турски език, продължава 6 минути и също е изцяло на турски език, което е в разрез с българския закон. В него се вменява вина към България по отношение на българските мюсюлмани, твърдят от коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО". От там допълват още, че съдържанието на клипа противоречи на правилата за провеждане на предизборна агитация, тъй като насажда етническа и религиозна омраза.

Каракачанов се закани да има блокада за автобуси с "изборни туристи" от Турция

Вече 1000 автобуса, готови да извозват "изборни туристи" от Турция са подготвени за изборите на 26 март. Това твърдят от ВМРО, а предсе...

Използвани са кадри от събитията през 1989 г., като се цели възбуждане на страх у българите-мюсюлмани, че това може да се повтори и въпросната коалиция ще бъде техен защитник. Българската държава е обрисувана като враг, за разлика от турската, която се явява защитник и приемник, се казва още в жалбата на "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".

В нея е цитиран и част от текста на клипа: "Помниш ли, братко, онези дни? Какво ни сториха? Без да ни дадат капка вода, как ни изгониха от собствената ни държава? От роднините, приятелите и съседите, от земите ни и как ни отмъстиха, спомняйки си всичко това - гори ли те мъката отвътре? Онзи малък червен паспорт как бързо ни го дадоха в ръцете. Как ни накараха да скитаме по улиците, забрави ли, приятелю? Да, нас ни откъснаха от Кърджали, но Кърджали не се откъсна от нас. Откъснаха ни от Разград, Бургас, Шумен, но майките ни не успяха да ги откъснат от нас. Виж, пак сме по същите пътища, от чуждата земя излизаме и отиваме на нашата собствена. Преди 28 години хората, които вървяха с наведени глави по тези пътища, къде са сега? Виж как сега вървим с гордо изправена глава. Да, откраднаха ни мечтите, майките, всичко което имахме, но едно нещо не успяха да ни вземат - дружбата по между ни, и вървейки по този път още веднъж станахме единни на правилния път. Нашите младежи няма да преживеят онова, което преживяхме ние, ще бъдем едно цяло."

От съюз "Защита" се разграничиха от твърдението, че напускат "Обединени патриоти"

Изпълнителното бюро на Съюзът на патриотичните сили "Защита" категорично се разграничава от изявлението, направено от члена на Национал...

Според "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" внушението на клипа е, че трябва да се пътува до България за изборите и да се подкрепи ДОСТ ("приятел на турски" - бел. авт.), защото "това е своеобразен реванш за Възродителния процес".

От патриотичната коалиция настояват ЦИК незабавно да спре клипа, както и да санкционира "Обединение ДОСТ" заради нарушенията на българското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com