Цветан Василев: Борисов и Пеевски бяха решили, че "Дунaрит" и КТБ им се полагат

16618
Цветан Василев: Борисов и Пеевски бяха решили, че "Дунaрит" и КТБ им се полагат
Снимка: БГНЕС

Банкерът и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев заяви, че "Дунарит" винаги е бил цел на тандема Борисов-Пеевски.

Днес (6 септември) телевизия BiT излъчи последната част от интервюто с банкера и съпругата му Антоанета Василева. Припомняме, че след твърденията на Василев, че откакто е в Белград е бил рекетиран от българската прокуратура за 15 млн. евро, БЗНС, чиито лидер е бившият военен министър Николай Ненчев, поиска отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров.

Министърът на икономиката: Емилиян Гебрев не е собственик на "Дунарит"

Емилиян Гебрев не е записан като собственик на "Дунарит" в Търговския регистър – това още не е станало. Г-н Емилиян Гебрев не е с...

"Двамата (Борисов и Пеевски, бел. ред.) бяха решили, че "Дунарит" им се полага. Той винаги е бил една от хапките. Бяха решили и, че им се полагат всички активи на КТБ", посочи Василев в последната част от интервюто. Според него ръководството на русенския оръжеен завод е станало жертва на "ченгесарски подход – правя ти проблеми, после ти ги решавам".

Той бе категоричен, че срещу "Дунарит" е използван целия арсенал на държавата – данъчни, Комисия за запор на незаконно придобито имущество и прокуратурата, но въпреки това, опитът на държавата да стане собственик на завода ще се превърне в автогол за Борисов.

„В дружеството има над 65 млн. лв кеш, запазени само за изплащане на задълженията на „Дунарит“ към момента, когато банката затваря“, обясни Цветан Василев.

„Дунарит” като компания има дълг към 14 юни 2014 г., когато затваря КТБ. Мениджърите започнаха да търсят решение. Когато разрешиха цесиите, Едоардо Миролио продава всичките си цесии на Пеевски. „Виафот” е свързана с Пеевски. Тя е регистрирана на Верджинските острови. Мениджърите направиха всичко възможно да върнат кредитите на майката на „Дунарит” – „Хедж инвестмънт”. Планът на прицелилите се към „Дунарит” не успява. Тогава включват целия арсенал само и само Пеевски да овладее дружеството. 65 млн. евро са предвидени за плащанията на задълженията на „Дунарит”. Сега трябваше да има обвиняеми в лицето на синдиците, на Държавната консолидационна компания и „поръчкото” Караниколов. Те попаднаха в своя капан. Борисов се появи като Александър Матросов", обяснява Цветан Василев.

Цветан Василев: Плевнелиев е натискал Пеевски да тръгне срещу КТБ

Банкерът Цветан Василев разкри, че неколкократно е уведомил бившите премиери Сергей Станишев и Пламен Орешарски за предстоящия погром н...

Съпругата му Антоанета допълни, че премиерът Борисов и министърът на икономиката Караниколов са планирали да се явят като спасители на завода.

„В края на 2016 г фирмата JWI ни потърси чрез наш общ познат. Тази фирма е международен консултант в областта на бизнеса и политиката и се занимава с финансово разузнаване, държавна сигурност, антитероризъм и други дейности, така че дълго време е следила развитието на нашия казус“, обясни Антоанета Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com