Цветан Василев: От сегашното правителство Пеевски има повече министри от Борисов (ВИДЕО)

47463
Цветан Василев: От сегашното правителство Пеевски има повече министри от Борисов (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов е избрал да не спасява КТБ, защото е предпочел по-малкото зло – Делян Пеевски. Такъв анализ направи банкерът Цветан Василев в скандално интервю пред ktbfiles.com. Банкерът обаче е категоричен – две години по-късно още не му е ясно кой стои зад Пеевски. „Очевидно корените и източникът са някъде в реформиралите се органи на Държавна сигурност, около кръга „Монтерей”, смята бившият собственик на КТБ.

Според Василев преди фалита на КТБ българските служби нарочно подали информация до чужди служби за определени неща. Банкерът счита, че службите ни са го „натопили“ за участие в престъпни схеми, в които всъщност е участвал Делян Пеевски. „Как мислите стигат контрабандни цигари в райони, държани от Ислямска държава“, задава риторичен въпрос Василев на ktbfiles.com. И добавя, че Борисов е направил грешка, вярвайки на версията за участието на Василев.

„От сегашното правителство аз мисля, че Пеевски има повече министри, отколкото Борисов. Например, готовият на всичко, за да защити интереса на Пеевски, свищовски кадър Горанов, Ивайло Московски, недоразумението Лукарски. Те са абсолютно подвластни. Пеевски не е за подценяване“, категоричен е Василев.

Как Пеевски "пребори" Василев?

„С Александър Ангелов (бел. ред. - по-известен като адвокат на Пеевски, бивш член на УС на ФК „Левски“) имаха информацията отвътре и са започнали да ми правят разработки през ДАНС, за да могат да ме ударят след това. Той си е подготвил добре нещата. Успял е да направи интриги между мен и основните политически фактори. На Доган, например, му е обяснил какви пари съм взел от банката. Говорел им е за 500 млн. до 1 млрд. евро, които аз съм изнесъл от КТБ. Това, разбира се, за вечно алчните хора като Доган е могло да бъде доста сериозен мотив да се настроят срещу мен. Предполагам, че по същия начин е направил интригата и с Борисов. С една дума, човекът ме е записвал и правил всичко възможно, за да ме изолира. В един момент през април-май 2014 г. започнах да получавам сигнали от всички политически лидери, че са вдигнали ръце от мен, защото аз съм щял да ставам премиер, искал съм да свалям Орешарски”, гласи версията на Василев.

Икономика "по български"

В България има две групи брокери. Те са заинтересовани просто да прехвърлят на безценица даден актив на някой, който има интерес. Такъв е случаят с „Дунарит“ - Делян Пеевски не може там да е индустриалец. Интересът е на Петър Манджуков, а Пеевски играе брокер, за да осигури „Дунарит“ на ниската цена, която Манджуков е предложил. Така банкерът Цветан Василев описа как се прави голям бизнес в България.

Според Василев това не е всичко – цялата „операция“ става пред погледа на държавата - „на Бойко Борисов, на Владислав Горанов. „Въобще аз се чудя дали Борисов управлява държавата, или Пеевски. Или и двамата. Но Борисов с нищо не е показал, че се е разграничил. Напротив, той показва само зависимости”, казва банкерът.

ДПС защитаваше Корпоративна търговска банка (КТБ) срещу финансиране на различни идеи, идващи по линията на Делян Пеевски. Вече как Пеевски се е отчитал нагоре, не знам, споделя Василев. Той добавя и, че след фалита на КТБ за Пеевски „се закучили“ основните му цели - „Виваком“, „Дунарит“ и „Петрол“.

Обвинили са задочно Цветан Василев за източване на КТБ

Предявено е задочно обвинение срещу бившия мажоритарен собственик на фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев за ...

"Водстрой" и "Лукойл"

Цветан Василев накратко резюмира и как обществените поръчки се печелят от определени фирми. Като пример той използва „Водстрой“ - компания, многократно свързвана с кръга от фирми около Делян Пеевски. Припомняме, че КЗК одобри продажбата на „Водстрой“ на „Хидрострой“.

„Елементарно. Елиминира се останалата конкуренция, подписва се договорът с „Водстрой“, която пък подписва договори с подизпълнители, взема си своите 10-15%, останалото го хвърля на другите фирми. Дори и това не им дава, защото са завлекли половин България, заплашват ги, ако някой си иска парите. Вижте също така какви договори са подписвани от ЖП инфраструктура с „Водстрой“ при министерстването на Ивайло Московски– рамкови договори, които са престъпление. Вижте и престъпните договори в „Държавен резерв“ – как е направен ремонтът на нефтените бази от „Водстрой“ и ИПС. Оттам са откраднати минимум 100 млн. лв. по времето на Станишев и първото правителство на Борисов. Стойността на ремонтните дейности в петролните и зърнените бази на Държавен резерв е завишена в пъти. Не казвам конкретни числа, за да не ме обвини някой в неточност. От времето на Емел Етем до ден-днешен Пеевски винаги е контролирал Държавния резерв”, е точният цитат на Василев пред ktbfiles.com.

Цветан Василев не пропуска и „Лукойл“ в своите откровения. „Последните години обмяната на горивата на Държавния резерв става с активното участие на „Лукойл“. „Лукойл“ е един от външните държатели на горивото за резерва. Тоест горивото въобще не се и мести. Само че то задължително се продава на ниски цени от държавния резерв и след това се купува обратно на високи. Като правило цените задължително порастват на международните пазари, когато държавният резерв трябва да купи новото гориво“, заяви банкерът пред ktbfiles.com.

Василев и "политическият елит"

Цветан Василев няма да се връща скоро - делото му било върнато отначало

Всъщност преди месец и половина Първоинстанционният съд в Белград допусна екстрадиция на Цветан Василев. Това заяви адвокатът на Василе...

Василев казва, че е работел по-тясно с държавата в „един-два отрасъла“, един от които е енергетиката. Не крия, че съм имал добри отношения с Бойко Борисов, макар и противоречиви, добавя бившият собственик на КТБ. Банкерът обаче е категоричен: „Българският политически елит изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина”.

"С Борисов си говорехме за жени, виждал съм го доста често. Той е лесно раним. Дразнеше ме неговият нарцисизъм, защото и аз до голяма степен съм нарцис. Той буквално излъга, че през 2012 г. е осигурил пари за заплатите на ВМЗ, а всъщност това бяха пари на „Дунарит“ и той го знае много добре. Аз тогава избухнах, скарахме се по телефона", разказа Василев още за отношенията си с премиера.

Интересен коментар банкерът направи и за цифровизацията ни. Той заяви: „Целият малоумен план за дигитализация на България беше разработен от тандема Пеевски-Карадимов (бел. ред. - Росен Карадимов), заедно с Веселин Божков (бел. ред. - председателят на КРС). Оттам са и проблемите с дигитализацията. В Австрия има един мултиплекс с 12 канала, в България решиха, че трябва да има четири мултиплекса с 52 канала, за да имало свободен пазар. То няма толкова телевизии".

За финал Цветан Василев заявява, че разчита на „дълга и продължителна битка, главно в Страсбург“. „Имам вече две дела срещу България – за нарушаване на човешките ми права и за неправомерното отнемане на лиценза на КТБ. Предстои да заведа и други. Всичко това ще изисква търпение и здраве. Дано Господ ми даде здраве, на мен и на семейството ми”, казва той.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика