Дали сме комплекс "Камчия" на Русия без международен договор: Путин мисли да се възползва

17453
Дали сме комплекс "Камчия" на Русия без международен договор: Путин мисли да се възползва
Снимка: БГНЕС

Руският комплекс "Камчия" може да се окаже заплаха за националната сигурност на България. Това се разбира от думите на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в отговор на депутатски въпрос за Санаторно-оздравителния комплекс (СОК), зададен от депутата Румен Христов (ГЕРБ-СДС).

Поводът за него е публикуван в Actualno.com материал със заглавие „Русия има територия у нас колкото Ватикана – кой ѝ я продаде евтино“ миналата година. Христов за втори път прави питане по него – преди година към външния министър от кабинета "Петков" Теодора Генчовска.

Отговорът на Габриел

Външният министър и вицепремиер Мария Габриел сочи, че в регистрите на ведомството, начело на което е тя, не е налична информация за сключен международен договор с Русия, чийто предмет е Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия" край Варна. "В този смисъл закономерно се обособява заключението, че конкретно този въпрос не е бил уреден с международен договор по смисъла Закона за международните договори на Република България", уточнява вицепремиерът.

"Двустранните отношения между Република България и Руската федерация на практика са замразени, като Кремъл е поставил Република България в списък на неприятелски държави", отговаря вицепремиерът.

Според Габриел темата с тази територия, в резултат на цялостно променената геополитическа реалност, породена от руската военна агресия срещу Украйна, поражда загриженост.

"Макар и собствеността на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия" да не е държавна и обектът да не е с предоставени права за управление на Министерството на външните работи, темата като цяло е повече от актуална. В този смисъл следва да се има предвид, че евентуални хипотези - обусловени от съображения, свързани с националната ни сигурност - попадат в компетентността на съответните специализирани органи и институции на Република България, чиито правомощия се простират отвъд възможностите на Министерството на външните работи", пояснява вицепремиерът.

Историята и какво планира Кремъл

Въпросът на Христов мотивиран от изненесената стенограма във въпросната публикация на Actualno.com от декември 2019 г., когато Съветът за национална сигурност на Москва в присъствието на руския диктатор Владимир Путин обсъжда преминаването на почивния комплекс "Камчия" в собственост на руската държава.

По време на изслушвания в горната камара на руския парламент на външния министър Сергей Лавров е зададен следният въпрос от руски сенатори: "Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на „Камчия“ руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване нашите интереси в Европа?". Отговорът на Лавров е: "Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", но той според Христов е повече от притеснителен.

Христов поиска да знае след като статутът и структурата на собствеността на СОК "Камчия" биха били потенциална заплаха за националната сигурност на България дали ще се предприемат действия от страна на правителството имотът да бъде върнат в патримониума на българската държава

Припомняме, че народният представител на ГЕРБ-СДС и преди година зададе сходен въпрос към външния министър Генчовска, изразявайки мнение, че тези факти стават изключително актуални в контекста на войната в Украйна. Неговото учудване е защо външният министър Лавров обсъжда детски лагер в България и не е ли това предпоставка „меката сила" да се превърне в „твърда“. Притесненията са му дали този имот (според него аиклав) - собственост на правителството на Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие.

Генчовска тогава му отговори, че имотът е от 223 дка.

А по отношение на питането дали той застрашава националната сигурност на България нейният отговор гласеше следното: "Външно министерство отправи запитване до Държавна агенция „Национална сигурност“, която ни информира, че не е постъпвала конкретна информация, даваща основание да се твърди, че към момента комплексът представлява заплаха за националната сигурност".  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика