В ЕП цитират експертиза на Гешев: Снимките на Борисов с кюлчетата са манипулирани

14835
В ЕП цитират експертиза на Гешев: Снимките на Борисов с кюлчетата са манипулирани
Снимка: БГНЕС

Председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски заяви, че е получил данни, че снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и пачките в нощното му шкафче са били манипулирани.

Данните се базират на петорна компютърна експертиза, назначена от българската прокуратура. Били са анализирани кадрите, заснети в резиденция "Бояна" и предизвикали политически скандал у нас.

Едва преди няколко дни прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера

Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова в коментар за активността на прокуратурата според това за какъв точно случай ст...

"Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите", казва Здеховски, и то когато се провежда заседание на LIBE - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Вижте линк към заседанието на LIBE тук - там би трябвало да се обсъждат такива въпроси, а не на бюджетна комисия.

По-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви също, че експертизата показала манипулация на снимките. "Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина. Заключението, което направи г-н Здеховски, е, че самите снимки и видеото са били манипулирани, с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни", твърди Новаков.

Информацията, установена от независимата петорна експертиза, била предоставена от главния прокурор Иван Гешев на Комисията по бюджетен контрол в ЕП. Експертизата била назначена от българските власти. Сведенията са поискани от евродепутати, участвали в мисия на Бюджетната комисия в България през април. Именно Здеховски оглавяваше тази мисия.

Борисов не казал на прокуратурата коя е Мата Хари, защото не бил сигурен

Бойко Борисов не е съобщил на прокуратурата коя е жената, която е направила снимките от неговата спалня в резиденция "Бояна". Причинат...

Томаш Здеховски е член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. Това е най-голямата и най-старата група в ЕП, в която член е и ГЕРБ.

Разследването по случая с пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов започна още през 2020 г., когато снимките бяха разпространени в медиите. По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюцията, сенките и други детайли.

Прокуратурата отказа да отговаря дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е жената, която Борисов твърди, че е сложила предметите в шкафчето – добила известност като „Мата Хари“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика