Елена Йончева: В писмото на прокуратурата към ЕП никъде не пише, че снимките с кюлчетата са манипулирани

5319
Елена Йончева: В писмото на прокуратурата към ЕП никъде не пише, че снимките с кюлчетата са манипулирани
Снимка: БГНЕС

В писмото, с което българската прокуратура представя експертизата на снимките и видеото от спалнята на Бойко Борисов, никъде не пише с точност, че кадрите с кюлчетата и пачките са манипулирани. Това заяви евродепутатът Елена Йончева, която е член на мониторинговата група за демокрация на ЕП.

Тя каза, че в това си качество разполага с писмото от България, получено в края на юни в нейната комисия – като резултат от посещението на групата в София през есента на 2021 г.

Иван Бакалов: С какъв софтуер прокуратурата разбра, че кадрите от спалнята на Борисов са манипулация? Направихме пет различни теста и те показаха, че са реални

"Анализите, които направихме на снимките от спалнята на Борисов с Атанас Чобанов установиха, че няма намеса с фотошоп. С пет различни т...

Твърденията ѝ са отговор на изявлението на председателстващия Комисията по бюджетен контрол на ЕП Томаш Здеховски (ЕНП) от сряда. Той цитира експертиза на българската прокуратура, според която снимките с кюлчетата злато и пачките от спалнята на Борисов в резиденция „Бояна“ са манипулирани. След това депутати и членове на ГЕРБ се изказаха по темата, изтъквайки резултатите от проверката на ПРБ, макар че редица журналисти и експерти се усъмниха в тях. Вижте повече – тук.

„ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура“, написа Йончева във Facebook.

Тя заяви, че писмото не е било коментирано в мониторинговата група за демокрация, защото в него няма съществен напредък по разследванията от обществен интерес – за кюлчетата и „Барселонагейт“. „По отношение на изследването на снимките изрично е написано – „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“, пише Йончева.

Надежда Йорданова: Как така Гешев се отчита на някои евродепутати, но не и на българските?

"Гешев трябва да се съсредоточи около една от основните критики - че липсват разследвания и влезли в сила присъди за корупция по високи...

„Като член на мониторинговата група, още в четвъртък ще предложа да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и „Барселонагейт“, добави тя.

Йончева припомня, че 4 от петте експертизи на файловете със снимките и видеозаписа от спалнята на Борисов приключват със заключение, че категорични изводи не могат да се направят. Установено е, че са променени метаданните на файловете, за да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е използвано. Едно-единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истиността на заснетите изображения“. В същото време няколко експертизи на екипа на сайта „Бивол“, например, показват, че снимките не са манипулирани.

„Изявлението на Томаш Здеховски е представено от немалко български медии, както и от представителите на ГЕРБ, като „Брюксел установи“. Това е напълно погрешно – писмото, на което той се позовава, е от прокуратурата на България“, уточни българският евродепутат.

Тя критикува Здеховски, че не е обявил данни по случая „Барселонагейт“, които също присъстват в писмото. Там имало прогноза на главния прокурор Иван Гешев, че е възможно работата по делото да спре заради закриването на специализираното правосъдие. Според нея също така е „особена ирония“, че писмото на ПРБ стана публично известно в деня, в който ЕК отново ни критикува за върховенството на закона в годишния си доклад.

Йорданова призова Гешев да уведоми и родните депутати за експертизата на снимките на Борисов

Разбрах от медиите за резултатите от петорната експертиза на снимките с банкноти и кюлчета от спалнята на бившият премиер Бойко Борисов...

„Изпирането“ на образа на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за широката публика би направило малко по-приемливо участието му под някаква форма във властта. Такова развитие ще върне страната години назад, там, откъдето тръгнахме през 2020 г. Не трябва да го допускаме“, пише Елена Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика