Демократична България: Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни

1941
Демократична България: Ограниченията за секциите извън ЕС са антидемократични и противоконституционни
Снимка: Actualno.com

Съпредседателят на Демотратична България Христо Иванов определи като противоконституционни и антидемократични ограниченията в Изборния кодекс за максимум 35 секции в страните извън ЕС. От коалицията отново призоваха депутатите да направят нещо човешко и патриточно като се съберат на извънредно заседание и отменят това ограничение.

Вчера обединението внесе писмено искане до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да се промени Изборния кодекс. Заедно с това беше внесен и конкретен законопроект от една точка – отпадане на ограниченито за до 35 секции за изборите на 4 април в държавите извън Европейския съюз. Само във Великобритания заради това ще бъдат орязани над 50 секции, за които има заявки над предвиденото по закон.

Съдът разреши видеоизлъчване на броенето на бюлетините след края на изборния ден

Софийският административен съд отмени указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на...

„Призоваваме председателя на Народното събрание да упражни своите правомощия по чл. 78 и да приемат този законопроект. По този начин депутатите ще направят възможно гласуването на всички български граждани в чужбина, които поискаха да упражнят своето конституционно право. Твърдим, че тези ограничения за противоконституционни и антидемократични“, заяви след внасянето на искането Христо Иванов, който е и водач на листите на Демократична България в 25 МИР в София-град и 16 МИР в Пловдив-град.

Тази година заявките за разкриване на секции в чужбина бележат исторически рекорд, като са два пъти повече предишния. Ще бъдат разкрити 465 секции, но също така огромен брой заявки няма да бъдат реализирани заради ограниченията на закона.

„Това показва категоричната воля на нашите сънародници да гласуват. Изключително важно е парламентът да се събере и да гласува отпадането на ограничението, защото засяга огромно количество български избиратели“, заяви експертът по изборно право и председател на предизборния щаб на Демократична България Антоанета Цонева, кандидат за депутат в 23 МИР в София-град.

Тя посочи, че на парламентарните избори в Лондон през 2017 г. е имало 25 секции, а сега секциите ще бъдат два пъти по-малко, което се очаква да затруднения изборния процес на 4 април. В САЩ се орязват 11 секции при рекорден брой заявления. В момента сънародниците ни от цял свят подписват петиция до всички политически сили за отпадане на ограничението.

„Тази година отпадна и един мит. Псевдопатриотите в българския парламент през 2016 г. въведоха тази рестрикция, за да може да “пазят“ българските избори от инвазията от гласове от Турция. Сега обаче виждаме, че всъщност докато във Великобритания се орязват почти 50 секции, в Турция са само 8. Не, че е малко, но този фалшив аргумент се разби от данните“, заяви още Цонева.

Демократична България поиска извънредно заседание на парламента и внесе законопроект за отпадане на тавана секции извън ЕС

Демократична България депозира в деловодството на Народното събрание искане до председателя Цвета Караянчева да свика извънредно заседа...

Христо Иванов припомни, че Демократична България нееднократно и систематично е предлагала въвеждането на пощенско гласуване, електронно гласуване, както и законопроект в контекста на Брекзит, който да запази статута на Великобритания като страна-членка на ЕС по отношение на изборните права на нашите сънародници там. Сред останалите инициативи са одитът на машините за гласуване и видеонаблюдението на броенето на гласове.

„Ние нямаме право на законодателна инициатива и предлагаме на този законопроект на всеки народен представител, който по съвест би трябвало да представлява цялата нация, независимо гражданинът живее или тук. Нека най-накрая този опозорен парламент да вземе правилното решение“, каза той. Иванов също така призова  ЦИК да не оспорва решението на съда от вчера, с  което се допуска видеозасенмане и излъчване от броенето на бюлетините.

„Не си и помисляйте да обжалвате това решение, вземете и уредете как да се случва видеонаблюдението. Недейте да се пречкате в него. Демократична България работи с дългосрочна стратегия, произвежда резултати и действия. Ние разполагаме с капацитет, какъвто никоя друга сила няма и не произвеждаме просто  шум, а произвеждаме решения“, добави той.

Антоанета Цонева припомни, че Демократична България настояваше за въвеждането на гласуване по пощата и като противоепидемична мярка. Тя даде като пример Нидерландия, която провежда избори в 3 дни, като почти 2.4 милиона души над 70-годишна възраст са получили възможността да гласуват по пощата.

„Ако бяхте приели пощенското гласуване, нямаше да обсъждаме темата с рестрикциите. Не предприехте абсолютно никакви предложения за облекчаване на реда на гласуване, намаляване на струпването на хора и запазване на здравето им с изключение на подвижните секции.  Броят на карантинираните хора надвишава 50 000. Организирането на такива секции ще бъде голямо предизвикателство. Ще бъде много трудно тези хора да бъдат обиколени в един ден“, обърна се Цонева към народните представители.

Христо Иванов: На Росенец издигаме пилон с българския флаг

Демократична България ще издигне на плажа на Росенец пилон с българския флаг, след като Върховният административен съд определи, че иви...

 „Не се правете, че не чувате волята на хората. Не се правете, че не сте прочели и видели данните, за които говорим. Съберете се на извънредно заседание преди да е приключил мандатът, тъй като получавате и възнаграждение за това, че формално още сте на работа. Съберете се и направете нещо наистина човешко и патриотично с грижа на нашите сънародници зад граница“, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com