"Демократична България" отиде при Габровски, за да му откаже подкрепа

2202
"Демократична България" отиде при Габровски, за да му откаже подкрепа
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски проведе среща с представители на "Демократична България". Срещата бе първата на кандидата за министър-председател и се проведе в зала "Изток" на Народното събрание. 

Проф. Николай Габровски бе заедно с Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ и определи срещата като "стъпка на добра воля". Кандидат-премиерът обърна внимание на радикализацията. "Може би вече е време за по-друг подход. Надявам се, че заявките, които давам и личността ми, ще бъде една отворена врата към повече разбирателство и експертност", заяви проф. Габровски. 

ОЩЕ: Изненадващ кандидат-премиер прие мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов започна срещата с думите: "Да ви пожелаем успех". Той предупреди кандидата за премиер, че влиза в труден терен и припомни позицията на формацията си, че няма да подкрепят първия мандат. 

"Ако успеете да реализирате целите, които си поставяте, ще бъде успех за страната ни. Желаем ви успех. Ние се отзоваваме на вашата покана, за да изразим уважението към вас персонално и към вашите усилия. Съзнаваме, че в тази трудна ситуация, един човек да се съгласи да инвестира целия си професионален и социален капитал, е нещо, което трябва да бъде адмирирано и уважено", заяви Иванов. 

Той уточни, че при евентуален успех на първия мандат "Демократична България" ще бъдат опозиция, но все пак отворени да работят с него по важни теми. 

Според Иванов в парламента е невъзможно да се формира пълноценна коалиция. "Правителство на малцинството е възможната формула, но това не означава, че ние не трябва да забелязваме рисковете, свързана с нея", заяви Иванов и попита каква би била формулата на правителството на ГЕРБ. 

Проф. Габровски смята, че тенденциите да се влошава ситуацията в държавата е повече от очевидна. "Ще видим, че ако първия мандат не се реализира, вероятността да се реализира втори мандат, е доста ниска, а третият е меко казано доста рисков. Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България, на практика има с първия мандат", отчете проф. Габровски. 

Христо Иванов повдигна темата за върховенството на закона и изрази притеснение, че в ГЕРБ има съмнение в България да се въвеждат електронни публични услуги. Кандидатът за премиер на ГЕРБ подчерта, че "Демократична България" ще срещнат подкрепа за реформата, която искат по отношение на върховенството на закона. 

ОЩЕ: Кой е проф. Николай Габровски - номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС?

По време на срещата проф. Николай Габровски представи няколко ценности, които според него трябва да бъдат преследвани. "Никой няма нужда от нови избори. Една от първите ясни причини е Планът за възстановяване и устойчивост. Ако няма парламент, няма План за възстановяване и устойчивост. Шенген безспорно трябва да бъде втората задача, която бих си поставил като цел за преследване. Като трето бих поставил влизането в Еврозоната", уточни проф. Габровски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика