"Демократична България" внесе 8 законопроекта и решения за армията и Украйна

1564
"Демократична България" внесе 8 законопроекта и решения за армията и Украйна
Снимка: БГНЕС

Минути след сформирането на 48-ото Народно събрание “Демократична България” внесе 8 законопроекта и едно решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Тези законопроекти включват част от заявените 25 мерки за стабилизиране и развитие на страната, които обединението заяви, че ще предложи в първите дни на парламента. Там е и немалка част от измененията в законите, които са в синхрон с изискванията на Европейската комисия по задействане на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Внесените законопроекти от ДБ са:

1. Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност;

2. Наказателно-процесуален кодекс;

3. Закон за защита на конкуренцията;

4. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения;

НА ЖИВО: Първо заседание на 48-ото Народно събрание

Днес тържествено бе открито първото заседание на 48-то Народно събрание. Събранието се свиква с указ № 245 от 10 октомври 2022 г. на Пр...

5. Закон за здравето;

6. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Като част от серията от действия за въвеждане на върховенство на правото с промени в Наказателно-процесуалния кодекс се предвижда да се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Ограничава се фактическата власт на главния прокурор, въвежда се съдебен контрол върху постановлението за отказ за образуване на наказателно производство и мерки за по-ефективно наказателно производство.

Няколко законопроекта засягат облекчаването на административното бреме на бизнеса и предвиждат да дадат повече свобода на икономическата инициатива като част от концепцията за развитие на икономиката, посочват от ДБ. Предвиждат се промени в Закона за защита на конкуренцията за връщане на мандата на членовете на КЗК от 7 на 5 години. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост, професионализъм и интегритет по отношение на членовете на КЗК.

В Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предвижда олекотяване на процедурата за придобиване на т.нар. “синя карта” за висококвалифицирани кадри. Определят се условията за влизане и пребиваване за повече от три месеца на територията на България, както и правата на гражданите на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост и на членовете на техните семейства.

Игра на постове: Кой ще е новият председател на парламента?

Часове преди първото заседание на 48-ото Народно събрание и клетвата на депутатите, четирима са кандидатите за председател на парламент...

В Търговския закон се изчиства процесът по несъстоятелността и стабилизацията на фирмите. Предвижда се предотвратяване несъстоятелността на търговец в риск от неплатежоспособност, чрез преструктуриране на неговото предприятие и продължаване на дейността по одобрен от кредиторите и съда план за стабилизация. За пръв път в обхвата на закона влизат и производството по несъстоятелност на физически лица – свободни професии, предприемачи. Също така се предвижда създаването на нов вид дружество с променлив капитал. 

"Третата посока отново е свързана с приоритетите на “Демократична България” за укрепване на българските въоръжени сили. “Демократична България” внесе проект за решение за предоставяне на въоръжение на Украйна, като в същото време в проекта са включени гаранции за бързото модернизиране на армията", съобщават от коалицията.

В решението се предвижда в срок от 30 дни правителството да внесе в Народното събрание всеобхватна програма за превъоръжаване на армията, като разходите за отбрана достигнат минимум 2% от БВП. В рамките на 10 дни трябва да се организират консултации със съюзниците от НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение, а също да се оценят нуждите за превъоръжаване и възможностите за предоставяне на въоръжение на Украйна. Правителството се задължава да внесе проект за придобиване на още 8 самолета F16. Мерките за модернизация и превъоръжаване са залегнали и в проекта за промени на Закона за отбрана и въоръжените сили на “Демократична България”.

В проекта за изменение на Гражданския процесуален кодекс се въвежда електронната форма като правило при воденето на заповедното производство, централизирано разпределение на заповедните дела между районните съдилища от цялата страна и провеждане на заповедното производство в електронна форма, дистанционно. Създадена е възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им на страни в заповедното производство.

В Закона за здравето ще създаде законодателни мерки за осигуряване на приемственост и последователност в разработването и изпълнението на здравната политика. Ще отстрани непълнотите и противоречията в правната рамка, определяща задълженията на пациента и да създаде единна и ясна тяхна регламентация,  като гаранция за защита на неговото здраве. Ще създаде правна рамка за използването на телекомуникационни технологии като среда за доставка на медицински услуги с определяне на адекватни гаранции за правата на пациента и качеството на медицинската помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com