Денков обвини Пеевски в лъжа заради "Лукойл", ще съди Делян Добрев (ВИДЕО)

8744
Денков обвини Пеевски в лъжа заради "Лукойл", ще съди Делян Добрев (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков влезе в задочен спор с Делян Пеевски относно думите на съпредседателя на ПГ на ДПС за "Лукойл" и плащането на данъци от страна на компанията.

Припомняме, че на 23 октомври Пеевски обяви, че „Лукойл“ са обещали да си платят над 500 милиона лева данъци, които опитали „да скрият“ от българските граждани. Уверението му било от премиера Денков. Пеевски заговори за събиране на общо 1,5 млрд. лв. от „Лукойл“, като останалият един милиард се формирал като забавени стари плащания към държавния бюджет. Той подчерта, че ако тези пари не бъдат внесени в срок от 7 дни, ГЕРБ и ДПС ще внесат законопроекта за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол от „Лукойл“.

Още: "Плащайте": Пеевски не вярва, че "Лукойл" си е внесла данъците

Отговорът на Николай Денков

Само че Денков заяви, че никога не е говорил в конкретни цифри.

"Чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. Ясно казах, че „Лукойл“ са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат съгласно нашето законодателство, и да не опитват да ги отлагат. Никога не съм казвал суми като тези, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, всъщност е по-скоро дезинформация, отколкото информация", заяви премиерът в Министерски съвет на 25 октомври, сряда.

Още: Борисов: ПП-ДБ са готови да се скараме за "Лукойл", ние ги караме само да си платят данъците (ВИДЕО)

"Аз и правителството трябва да спазваме законите. „Лукойл“ пое ангажимента също да изпълни законите. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона", заяви той. Ето какво има предвид премиерът: Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"

Снимка: БГНЕС

Денков загатна, че ще съди Делян Добрев

По отношение на твърденията за това, че членове на правителството били "на хранилка" в "Лукойл", отговорът според Денков е ясен: "Завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща".

Става въпрос за депутата от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев, който вчера заяви, че в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилката" на "Лукойл" и кои - не.

Още: Добрев: Ако не отхвърлим ветото на президента в петък, ще опростим на "Лукойл" 36 млн. лв. (ВИДЕО)

Какво са казали от "Лукойл" на кабинета?

"След предишните дискусии, с които беше взето решение за съкращаване срока на дерогацията, „Лукойл“ пратиха съобщение, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при модернизиране на рафинерията. Това би означавало, че ще си приспадат дължимите данъци за сметка на тези разходи. Това е причината аз да помоля моя началник на кабинета да се обади в „Лукойл“ и да ги попита дали смятат наистина да действат така, защото не е това, което се очаква в случая. Юридически те нямат право да го направят. Ако се влезе в един такъв спор, може да продължи дълго със съдебни решения. Отговорът, доколкото аз знам, е: „Не, няма да се възползваме. Ще платим всички данъци в срок през тази година“", заяви Денков.

"Това, което виждам в дискусията, е, че хора, заложили законови текстове, които не са приложими, обвиняват правителството, че не е събрало данъци. А те не са събираеми на база на съществуващите закони", каза още премиерът.

Още: Синдикатите на "Лукойл": Писна ни да ни разиграват - да спрат да развявават дерогацията като пешка! Плащаме си всичко

По думите му - при рязко прекратяване на дерогацията се създават рискове. "Това ще означава, че рафинерията ще остане без нефт. Всичко това ще доведе до проблеми за българските граждани – ще се повишат цените и „Лукойл“ може да използва всякакви заплахи, за да създаде проблеми за България. Затова на база на доклади на министерствата и службите беше подготвен график за поетапно премахване на руския нефт", каза Денков.

Вчера "Лукойл Нефтохим" излезе с позиция че "плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България". „Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че Дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство", гласи съобщението на компанията.

Още: „Лукойл Нефтохим" заплаши със съд заради данъците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Не хвърляйте партията в хаос

Кирил Петков: Заради нас Борисов няма да е премиер

Искащите извънреден пленум в БСП се увеличават

Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

„Да, България“: Няма да участваме в излъчването и подкрепата за правителство

Кой откъде влиза в 50 НС: Борисов от Пловдив, Пеевски от Кърджали, вижте останалите

С писмо до Националния съвет: Корнелия Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП

Кристиян Шкварек: Христо Иванов беше единственият възрастен в стаята с децата

Кирил Добрев: Десницата определено печели изборите в България, нормално е да направят правителство

Нинова няма да ръководи и парламентарната група на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика