Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"

8458
Клатене на сглобката с "Лукойл": Схемата на Пеевски и Борисов от "А" до "Я"
Снимка: БГНЕС

Сглобката. Некоалицията. От лятото на 2022 година така продължава промяната на България. Случиха се отдавна предвиждани големи турбуленции в международната обстановка и българската държавна лодчица се навря сред големите и бурни води на геополитиката. А те влияят много по-силно на курса на мъничката ни лодчица – нали сме мъничка държава с един изключително умен народ. Или не точно, но хайде да не задълбаваме.

"Лукойл": Руските милиарди

След като Владимир Путин се оказа достатъчно тъп, че да се хване на американския капан с войната в Украйна и влезе там, мислейки си колко го обичат и как за 3 дни ще направи парад в Киев, но яде дърво вече втора година и не му се вижда краят, Европейският съюз най-после беше принуден да се поспре по отношение на руските активи и пари. Стана политически некоректно да си върви бизнесът с Путин, след като той явно няма проблем да се юрне да унищожава суверенна държава. А това повлия и на България - Путин така се набута в Украйна, че сега кой ли не му клати сглобката без той да може да направи кой знае какво. Най-чутовният пример е Армения: Лоши новини за Путин: Президентът на Армения одобри ратифицирането на Римския статут

Конкретно – заради ЕС имаме закон (Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт), с който вземаме свръхпечалбата на такива като "Лукойл" и (уж) по програми, одобрени от правителството ни, ги даваме за финансова подкрепа на физически лица за транспорт (чл. 8, ал. 1). Свръхпечалбата е печалбата, която "Лукойл" прави, защото ползва за производство на бензин, дизел и горива руски петрол (сорт "Уралс" конкретно), а той е доста по-евтин от европейския сорт "Брент". Към 23.10.23 сутринта барел "Брент" се движи на цена от малко над 91 щатски долара, докато пазарната цена на "Уралс" за 20 октомври е малко под 77 долара за барел. Само че руският петрол е с наложен ценови таван от Г-7 (и ЕС) – не повече от 60 долара за барел. Ако го спазваме (би трябвало, нали), разликата всеки сам може да я сметне и да помисли колко барела идват месечно в България, колко по-евтино е на "Лукойл" с тях да прави горива, вместо с "Брент" и дали крайната цена по бензиностанциите отговаря на поевтиняването на основната суровина (знам, знам – има технологични разходи, други разходи, няма спекула с горива в България).

ОЩЕ: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

Милиарди данъци, но още не

Вчера, 23 октомври, вече явно управляващият Делян Пеевски пак взе да разпределя порциите. "Лукойл" да си платят 1 млрд. лева данъци свръхпечалба, че ще им спрем дерогацията – с Бойко Борисов ще им я спрем, каза той.

Само че Пеевски каза и нещо друго – ще променяме законодателството. Конкретно следните негови думи са знакови: "Постигнахме вече, че няма да има нотификация, както е в закона, в събирането на таксите и 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата и за българския данъкоплатец и ще се използват от Фонда". Пеевски добави и, че било забавено от януари събирането на таксите т.е. данък-свръхпечалба, но "ние" сме го оправили и сега ще се прави промяна да се събере този данък "от януари назад, което е над 1 млрд.".

Разбрахте ли? Не е толкова лесно. Затова да изясним, стъпка по стъпка:

  1. За да почнем да събираме данък-свръхпечалба от такива като "Лукойл", приехме Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.
  2. За да почне да действа законът, трябва да изпратим нотификация до ЕК. Всъщност са две нотификации - процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество и, по-важно, нотификация за съответствието на закона с правото на Европейския съюз и с правилата в областта на държавните помощи.
  3. Втората нотификация – за съответствие с европейското право и за държавните помощи, не е била изпратена до 25.09.2023 година! Това го казва сегашният министър на икономиката Богдан Богданов и то в писмен отговор на парламентарен въпрос! А Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е приет от парламента на 12.01.2023 г.! 9 месеца не можем да пратим една проста нотификация – кой ли беше на власт през това време? Служебна една власт, на Румен Радев?
  4. Ние вече сме го оправили, каза Пеевски. Само че така "сме го оправили", че явно не и назад във времето, както е трябвало – иначе нямаше да говори г-н народният представител за 1 милиард, които ще събираме!
  5. Да не забравя - Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт е приет по предложение на Делян Добрев, Десислава Атанасова, Теменужка Петкова и т.н. Каква изненада – вярно, в първоначалния законопроект го няма уточението за нотификациите, то идва като поправка. Само че дори не ми се търси чия е поправката, както и не ми се търси кой е гласувал "за" да я има финално – в 48-мия парламент сами можете да проверите кои партии имаха най-много гласове. Не е като ГЕРБ да беше последна парламентарна сила ... И не е като в европейските насоки да се намира изрично постановено от ЕС условие да се праща нотификация за съответствие заради държавни помощи. Дори ако приемем, че недовиждам, ако имаше задължително евроизискване, щеше ли Пеевски сега да говори как "махаме нотификацията"?

Финалът с щастливото освобождаване (от отговорност)

Вината я поемат ПП-ДБ. Защото Пеевски започна да говори за данъците на "Лукойл" така – не ние, премиерът (акад. Николай Денков) уверил, че "Лукойл" казали, че щели да си платят 500 000 000 лева данъци, "които се опитаха да скрият от българските граждани". Не ние, двете партии (разбирай ДПС и ГЕРБ), а правителството т.е. ПП-ДБ.

Няма да се опитвам да анализирам какво правят от ПП-ДБ, че да не отнасят всичко черно като бръмбар - сламка, цунами - японско крайбрежие и т.н. Но се сещам за рекламата с една водка и какво чакала мацката, която я надига ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com