Денков пред Financial Times: За Борисов, Пеевски, корупцията и руското влияние

2014
Денков пред Financial Times: За Борисов, Пеевски, корупцията и руското влияние
Снимка: БГНЕС

Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руска намеса и допринесе за разпадането на управляващата коалиция. Това заяви отиващият си премиер Николай Денков в интервю за британското издание Financial Times. То бе публикувано на 9 април - деня, в който служебният кабинет на Димитър Главчев встъпи в длъжност.

Още: България има ново правителство, кабинетът "Главчев" положи клетва (ВИДЕО)

Руското влияние

Денков е разказал пред чуждестранната медия, че правителството, което той оглавяваше по-малко от година, се е борило "да изкорени подкупите и дълбоко вкоренените връзки с Москва".

"Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция", каза доскорошният премиер, имайки предвид основно "Турски поток". Подобни сделки "трябва да бъдат разследвани", заяви Денков: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО).

Той заяви, че "Продължаваме промяната" остава ангажирана с борбата срещу корупцията и руското влияние: "Ние работим за паралелното прокарване на тези две програми, защото знаем, че те са свързани една с друга".

България е голям производител на боеприпаси по съветски стандарт, използвани от украинската армия в борбата ѝ срещу пълномащабното нахлуване на Русия. София се опасява от руски саботажи на съоръженията на фона на плановете да увеличи още повече производството на индустрията, пише FT. Денков заяви, че българските оръжейни производители вече работят с пълен капацитет и въпреки политическата несигурност това не би трябвало да се промени. Той също така призова партньорите от ЕС да увеличат собственото си производство.

Още: Премиерът внесе сигнал срещу главния прокурор за натиск върху Коцев

Снимка: БГНЕС

Разпадането на кабинета - обвинения към Борисов и Пеевски

Financial Times отчита, че коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, наричана "сглобка", се разпадна, "тъй като ГЕРБ имаше противоречия с партньорите си по отношение на реформите в българската антикорупционна служба, службите за сигурност и други агенции".

"Беше глупаво да се мисли, че старата гвардия няма да защити интересите си", казва пред изданието Горан Георгиев, анализатор в базирания в София Център за изследване на демокрацията. "Те няма да се откажат от тази власт", смята той и добавя, че либералните партии не са успели "да покажат това търпение и упоритост на много по-опитната и закостеняла ГЕРБ".

Още: Главчев към Денков: Не може държавата да бъде заложник на партийни амбиции (СНИМКИ и ВИДЕО)

Денков обвини ГЕРБ, че са се оставили да бъдат повлияни от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, наречен в статията на FT "местния олигарх". Припомня се също, че през 2021 г. той бе санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" заради "обширната му роля в корупцията в България". През 2023 г. Обединеното кралство последва този пример, като заяви, че Пеевски е "участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната си империя".

Медийният магнат, превърнал се в политик, е имал "силно влияние върху ГЕРБ", предава FT думите на Денков, припомняйки коалиционни срещи, на които Пеевски е бил канен от партията на Бойко Борисов и в крайна сметка е доминирал дискусията.

Още: Пеевски за "Продължаваме промяната": Партия на пудела (ВИДЕО)

От ДПС заявиха, че твърденията за това, че партията или Пеевски прокарват руски интереси, са "абсолютно неверни". Определиха ги като "спекулации и опити за манипулация на провалени политици". Пеевски бил "твърд" защитник на евроатлантическата интеграция и "противник на Русия", казаха още от ДПС. Говорител на ГЕРБ пък е заявил, че "Пеевски е подкрепял кабинета през последните девет месеца", но не е присъствал на вътрешнокоалиционните разговори. ГЕРБ е "най-голямата политическа партия в България и ние вземаме всички свои решения самостоятелно", добавят от формацията на Борисов.

Още: Изненадваща прегръдка между Денков и Габриел в последния ден на кабинета (СНИМКИ и ВИДЕО)

Миналия месец самият Бойко Борисов заяви, че коалиционните му партньори искали само да натрупат повече власт и участвали в "нагла злоупотреба с честните обществени очаквания". "Нямахме никакви различия по отношение на основните теми - продължаване на съдебната реформа, борба с корупцията", каза той. "Нека българските граждани да решат чрез избори кой и как да управлява България".

Още: Борисов: Бихме работили с ПП-ДБ, но без техните знакови лица (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика