"Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

13448
"Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Опитите да се представи „Турски поток“ като инициатива на българската страна, са нелепи, това е стратегически замисъл на Русия. Той никога не е бил одобрен от ЕС – това беше една легенда. Проектът, който предшестваше „Турски поток“, беше приоритетен за ЕС, но само две години. Еврокомисар каза, че „Турски поток“ не е проект на ЕС и българското правителство ще го реализира на свой риск и със свои средства". Това заяви на пресконференция в БТА на 22 март бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

От събитието, в което участваха различни разследващи журналисти, стана ясно, че България, по време на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, е нарушавала законите си, а също и тези на ЕС, за да се реализира тръбата.

Скандалът - обяснен накратко

Наскоро българската онлайн общност от експерти BG Elves разкри как управлението на Борисов е помогнало на руския диктатор Владимир Путин да заобиколи Украйна с нов по онова време проект – "Турски поток". Той бе изграден през територията на Турция и замени стария „Южен поток“, пренасящ руски газ към Европа през Украйна. Явно това е част от добре подготвяния план на Путин за пълномащабна инвазия в украинската страна, която се случи през февруари 2022 г.

Още: Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

BG Elves показаха „изчезналата“ от години пътна карта „за развитие на българската газопреносна инфраструктура“, подписана в Русия през 2017 г. от тогавашния енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова и от директора на „Газпром“ Алексей Милер. Изграждането на инфраструктурата в България струва около 3 милиарда лева, които се плащат на изпълнителя чрез приходите от транзитни такси на газ към Сърбия и Унгария. Стана ясно, че България се e отказала от транзитни такси за преминаващия природен газ по тръбата за период от 10 години, за да покрие разходите по строежа на руския проект.

Още: Енергийното министерство не се нае да потвърди истинска ли е пътната карта за "Турски поток"

Пълната хронология на скандала, която бе допълнена и развита от редица медии като BIRD, „Биволъ“, „Булевард България“ и др., показва, че България дори е нарушавала собственото си законодателство заради реализацията на „Турски поток“. Документи, изтекли от пощата на съветника на Путин Александър Бабаков, сочат, че Кремъл заобикаля „прозрачните“ обществени поръчки чрез скрити преговори на правителствено ниво – именно те предопределят изхода от всички процедури.

Според "Биволъ" през 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е нарушила европейското законодателство, с цел да представи транзитния газопровод на “Газпром” за разширяване на вътрешната газопреносна мрежа.

Пред Actualno.com бившият ни посланик в Русия Илиян Василев разкри още детайли: Консултирали сме Русия как да не плаща неустойки за “Турски поток“: Илиян Василев в “Отговорите“ (ВИДЕО).

Още подробности

"Легендите, които бяха създадени, че той се прави, за да се превърне България в газов център, се базираха на един наратив – че руският газ ще се продава на Балканския газов хъб. Това е фалшиво. Нито един кубически метър руски газ не е бил продаван.

Третата легенда, която беше създадена, бе, че този проект е част от разширението на мрежата – т.е. че ще обслужва Северна България, райони, които нямаха достъп до газови потоци. Беше направена връзка между този проект и газопреносната ни система.

Четвъртата легенда беше, че той ще помогне на България да разшири газохранилището си. То трябваше да се ползва като помпа – сърце на газопровода. Това обаче не е реализирано", допълни бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

Лора Георгиева от Антикорупционния фонд (АКФ) акцентира върху това, че е използвано огромно финансиране от българските данъкоплатци – минимум 3 милиарда лева, изхарчени без никаква реална перспектива някаква част от тези пари да се върнат. Тя отбеляза, че има конкретни данни как става въпрос за проект, обслужващ изцяло руските интереси, защото България нито получава газ, нито печели от реализирането на тръбата. Това „по косвен начин позволява на Путин да започне войната в Украйна“, заяви Георгиева.

"Да поискаме от Софийска градска прокуратура какво се случва с проверката по изнесените данни", призова тя. Проверката е започнала през лятото на миналата година.

ДАНС е знаела какво цели Путин

Николай Стайков от АКФ отчете, че Александър Бабаков е опитал да подкупи тогавашен български зам.-министър, и нарече тогавашния руски зам.-председател на Думата „пълномощен министър на корупцията“. Акцентира и върху бездействието на българските служби. „Кой там е работил против българските интереси?“, попита той.

Атанас Чобанов от BIRD съобщи, че през 2017 г. ДАНС е информирала, че с „Турски поток“ целта на Путин е да заобиколи Украйна и че България няма да получи и капка газ. Така че правителството е действало, знаейки това, посочи той. Справката е валидирана на секретно заседание в парламентарна комисия. „Трасето има археология - унищожете я, ще го забави“ – това скандално съобщение от преговарящите за тръбата цитира журналистът. „В папките, които открихме, ги има имената на всички работници, които нелегално са били вкарвани в България. Ако се докаже, това може да изправи пред правосъдието десетки чуждестранни граждани“.

Представител на BG Elves – Петко Петков, разказа как са разшифровали криптираните документи от хакнатите мейли на помощника на Бабаков – Евгений Зобнин.

Друг от елфите, който не се показа поради съображения за сигурност, посочи, че от InformNapalm са се свързали с BG Elves, след като са открили защитени с парола мейли, касаещи България. „Пътната карта излезе некриптирана, незащитена от тези мейли“, разкри той. „Още през 2016 г. имаме данни и имейли, че българите са готови за своя сметка да построят нужен газопровод с изходна точка към Гърция. Турците влизат малко по-късно като партньор, защото гърците са били натискани да не съдействат на руснаците. Българите още през 2016 г. са били съгласни да построят всичко, каквото им предложат руснаците. Три години след построяването на българската секция на „Турски поток“ „Булгартрансгаз“ все още транзитира по-малко газ в сравнение с преди“.

Представителят на BG Elves съобщи, че Игор Минюхин е бил в командировка в България по време на договарянето. Той бил част от Институт за международна интеграция – неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка. Той е в центъра на всички преговори с балканските страни – „руският тинк танк, който е анализирал българското поведение и реакции, следял е стриктно дали българите ще направят това, което са обещали“. Т.нар. елфи цитираха и изказване на българско официално лице по това време: „А как ще отговорим, ако ни питат защо сме гласували така?“ – относно решението за изграждане на „Турски поток“.

Русия е уговорила БСП да промени позицията си

От BG Elves отбелязаха като важен акцент от разкритията, че Москва е наредила на БСП как да гласува в пленарна зала за проекта – първоначално социалистите са били „против“, но са били накарани да подкрепят ГЕРБ.

От „Капитал“ отчетоха организираната пропаганда на Русия в България и Сърбия за това да се преобърне общественото мнение.

От БОЕЦ акцентираха върху това, че частната руска ЧВК „Вагнер“ е охранявала строежа на тръбата. И посочиха, че председателят на сдружението Георги Георгиев е бил следен и заплашван. „Имаме уверението на висш държавен служител, който, ако бъде направена анкетна комисия в Народното събрание, ще свидетелства за извършените нарушения за оказан натиск. Имаме няколко хиляди документа от архивите на „Аркад“ (саудитския подизпълнител на проекта) и ще ги публикуваме“, казаха от БОЕЦ.

Николай Марченко от „Биволъ“ отчете, че има поне един-двама руски олигарси и олигарх от Унгария, които използвали „Турски поток“ за транспортиране на газ. Последният е човек, свързан с Путин и с унгарския премиер Виктор Орбан. Руски олигарх пък е собственик на компания, произвеждаща тръби за газопровода. „Реалната цена на проекта е 3,5 - 4 милиарда лева. Оскъпяван е постоянно чрез привличане на строителни компании, свързани с управляващите от ГЕРБ, с ДПС и други подобни. Тези компании редовно получават държавни поръчки. Всичко това е за сметка на българския данъкоплатец“.

"Не знам за 30 години Преход нещо по-фрапантно да е разкрито", заключи Илиян Василев.

Още: Николов за Пътната карта на „Турски поток“: Който и да я е подписал, отговорност носи ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика