X
 
 

Депутат от "Обединени патриоти" де факто иска върху дюни да се строи, но внимателно

2117 1
photo of Депутат от "Обединени патриоти" де факто иска върху дюни да се строи, но внимателно
Снимка: БГНЕС
Да бъде възможно да се строи върху дюни, "ако с проекта на Подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхранение". Изключения т.е. никакво строене се допуска само ако става въпрос за обект от национално значение съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежние (ЗУЧК). Това предложение е внесъл депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев.

Предложението звучи стряскащо на фона на друго предложение на народния представител – ако разположиш палатка или шатра на неохраняем морски плаж, морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория без разрешение, глобата да е от 5000 до 10 000 лева или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева. Така щяла да се опазва околната среда от замърсяване, включително с неразтворими отпадъци, посочва народният представител.

Ангелкова праща писмо за спасение на плажове като "Корал" без да уточнява кои плажове

Министърът на туризма Николина Ангелкова не е поискала да бъде направено изменение на кадастралната карта за отчуждаване на засегнати ч...

Друго предложение – ако си сложиш палатка, навес, шатра, заслон върху дюни (бели или сиви), да бъдеш глобяван между 2000 и 5000 лева или с имуществена санкция между 3000 и 10 000 лева. Предложението е аргументирано по следния начин – по-ясно се "диференцират" наказанията.

Припомняме, че в края на март, на първо четене в ЗУЧК минаха промени, с които се забранява опъването на хавлия или на палатка на дюни. Само че глобите са по-малки – от 500 до 1000 лева за хавлия и/или платка, от 1000 до 3000 лева за кемпер или каравана.

Иначе Митев оправдава предложението си за строежи върху дюни със следните аргументи – имало дюни не само по Черноморието, но и по Дунав и притоците му; дюните и бъдещето им не били приоритетни за обществото, защото по приложение от Директива 92/43/ЕИО от 1992 година, одобрена от България, за приоритетни за опазване били определени дюните по крайбрежията на Атлантическия океан, Северно и Балтийско море, Средиземно море и "континентални дюни". Освен това, според Митев имало и европейска практика – опазването на дадено местообитание да може да се приложи и съвместно с реализиране на инвестиционно намерение в близост или около местообитанието. Конкретен пример или конкретни примери не са дадени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Как ще стане ДИФЕРЕНЦИРАНЕТО? Бедняци те с палатките ще бъдат глобявани, а баровците ще си строят уж важни национални обекти? Хитри лисици!