Депутатите гласуват дали текст на Алеко Константинов да влезе в Изборния кодекс

1136
Депутатите гласуват дали текст на Алеко Константинов да влезе в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

"Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните." Този текст от фейлетона "Избирателен закон" на Алеко Константинов да влезе в Изборния кодекс предложи депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов.

В момента депутатите разглеждат изменения в изборните правила, като още са на първия параграф, с който се въвежда задължително гласуване.

По думите му в последно време е станало лоша практика в Народното събрание да се внасят текстове, които имат камуфлажен характер.

"Карате човека да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви гледа, и мен в това число, и след това му казвате - понеже те задължаваме - можеш да се изхитриш и ние ще те надхитрим и ще ти зачетем гласа за най-първите. Тези опити за служебни победи не са от вчера. Още Алеко Константинов ги е описал тези хубавци като вас, които внасят такива текстове", каза още реформаторът.

Той беше репликиран от патриота Димитър Байрактаров, който каза:

Кънев за задължителното гласуване: Не искам да съм стара мома, търсеща млади избиратели

Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари по насилствен път. Това каза лидерът на ДСБ Рада...

"О, неразумни депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината? За пореден път е важно да се прегърнете с ДПС и да защитите точно тази противоконституционна партия. Само че всичките вие в предизборните си кампании казвахте на избирателите, че ще въведете задължителното гласуването леви и десни се прегръщат срещу българския избирател".

Янаки Стоилов от левицата също се включи в дебатите, като заяви, че за първи път се променя принципът, че изборът на гражданите е тяхно право.

Според социалиста Народното събрание да се поставя над българските граждани е недопустимо. Той припомни, че предстои референдум, като един от въпросите е точно по тази тема. По думите на Стоилов се прави опит да се обезсмисли произнасянето на гражданите и е по-добре да се изчака тяхната воля, вместо да се вземат конюнктурни решения.

Филип Попов от БСП припомни, че в Конституцията пише, че гражданите имат право да гласуват. Социалистите намекнаха, че опозицията е възможно да сезира Конституционния съд по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика