Депутатите не пипат ръководството на КПКОНПИ, нов министър и столични общинари в "Апартаментгейт"

8710
Депутатите не пипат ръководството на КПКОНПИ, нов министър и столични общинари в "Апартаментгейт"
Снимка: БГНЕС

Засега блесналите с терасите си, достойни за площадки за строеж на тенис кортове, минифутболно игрище и дори за летища ръководители на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев (председател) и Антон Славчев (негов заместник) няма да бъдат махнати от постовете им от депутатите. Това стана ясно след решение с пълно единодушие на парламентарната комисия за борба с корупцията, пише в. "Сега".

Решението беше взето заради внесен проект за отстраняването на Георгиев и Славчев от БСП. Червените депутати обаче бойкотират заседанията на парламента и нито един от тях не защити проектите. Съответно останалите народни представители не бяха на това мнение - тяхната позиция е, че трябва да се изчака проверката на прокуратурата срещу двамата и да се искат резултатите от нея, като днес (12 април) ще бъде пратено писмо с искането до главния прокурор Сотир Цацаров..

"Няма да е справедливо и отговорно това да бъде приложено към тях, а не към други хора, които имат драстично по-високи нарушения", обяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. И намекна, че "хората с драстично по-високи нарушения" са сред вносителите от БСП. На същото мнение бяха Симеон Найденов от "Воля" и Ихсан Хаккъ от ДПС. А Борис Ячев от "Обединени патриоти", който оглавява парламентарната антикорупционна комисия, отхвърли мотивите на БСП с аргумента, че в закона въобще няма дефиниция за "тежко нарушение". Така обаче само остави висящ въпроса защо има такава разпоредба, след като очевидно не може да бъде приложена.

Антикорупционната комисия на Народното събрание реши, че ще възложи на Националния център за парламентарни изследвания да изготви оценка на въздействието и резултатите от прилагането на действащия закон срещу корупцията. В зависимост от резултата ще реши дали да препоръча на НС да изготви изцяло нов закон, както поиска президентът Румен Радев на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Изследването трябва да бъде готово в срок от един месец.

Сигнали и разкрития

Междувременно гражданско движение "Боец" обяви на интернет страницата си, че е подало официален сигнал до КПКОНПИ и прокуратурата за терасата на Славчев - 244 квадрата в жилище в "Хиподрума", на ул. "Нишава". "Боец" посочва и, че ще внесе сигнал и за имоти на главния прокурор Сотир Цацаров, за един от които стана въпрос в интервюто на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Елисавета, в предаването "120 минути".

Същевременно във Facebook страницата си сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" пусна три поредни поста снощи, касаещи министъра на околната среда Нено Димов, зам.-столичния кмет Ирина Савина и главния архитект на София Здравко Здравков. Постовете са показателни, защото повдигат въпроси и за техните имоти. Специално при Савина въпросът е крещящ - по декларация си е купила апартамент за 175 000 лева, обаче данъчната му оценка е ... 25 300 лева и сделката е регистрирана на тази сума, показва "Биволъ" със справка от Службата по вписванията.

При Здравков има ехидно подмятане, че е успял да си купи имот за 115 евро на квадрат в Банкя през 2011 година и сравнение, че тогава във "Филиповци" цените били 400 евро на квадрат, както и евентуално предварително оправдание, че купеното е "право на строеж".

За Нено Димов твърдението, подкрепено отново с документ от Службата по вписванията, е, че през 2016 година си купува апартамент на ул. "6 септември" в София за 830 евро на квадрат. Цената в района е минимум 1000 евро, твърди сайтът за разследваща журналистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика