Депутатите не позволиха с гласове "не подкрепям никого" да се елиминират малки партии

1199
Депутатите не позволиха с гласове "не подкрепям никого" да се елиминират малки партии
Снимка: БГНЕС

На избори в бюлетината ще има възможност гражданите да изберат вариант "Не подкрепям никого", като това няма да влияе при разпределението на мандатите и 4-процентовата бариера за влизането в парламента. Това решиха депутатите, като подкрепиха идеята на Димитър Делчев тези гласове да се считат за недействителни.

Предложението беше подкрепено от 91 депутати, 2 бяха "против". На практика то облагодетелства малките партии, тъй като ако се броят и гласовете "Не подкрепям никого", ще има по-висока избирателна активност. Тогава обаче на всяка партия и коалиция ще трябват повече гласове конкретно "за" нея, защото ще има и гласове, които не отиват за нито една партия, но влизат в избирателната активност и ще са валидни. При това положение обаче партии като АБВ и "Атака", които влязоха в 43-тия парламент с малко над 4%, ще излетят моментално, а вероятно ще излетят и други политически формации, без най-големите.

Областните управители също ще контролират адресните регистрации

Кметовете на общини и областните управители извършват 6 месеца преди общи избори за общински съветници и за кметове проверка на всички ...

Идеята за опция "Не подкрепям никого" дойде на правна комисия с приемането на задължителния вот. Тогава председателят на комисия Данаил Кирилов обясни, че на избирателите, които не искат да гласуват за никого, също трябва да се даде вариант.

Предложението обаче предизвика и спорове, като според опозицията взимането на тези гласове при формирането на бариерата за влизане в парламента ще ощети по-малките партии.

По време на дебатите по-рано днес, 27 април, Филип Попов от БСП предложи ако над 50% от подадените гласове са "Не подкрепям никого", да се провеждат нови избори. Колегата му Янаки Стоилов пък заяви, че вариант е броят на тези гласове да води до съответния брой незапълнени депутатски мандати. Той дори каза, че може някой хитроумен гражданин да регистрира партия "Не подкрепям никого" и така да има жестоко изкривяване на вота. 

"Хората, които ще гласуват така, не са невменяеми, не са неориентирани. Те са решили да гласуват така", категоричен беше той.

Протестният вот влезе в бюлетината с вариант "Не подкрепям никого"

В бюлетината за избори ще има квадрат с обозначение "Не подкрепям никого". Това решиха депутатите при разглеждане на промени в Изборния...

Настимир Ананиев от Реформаторския блок пък предложи заяви, че би подкрепил да се намаляват депутатите с толкова души, колкото процента гласуват "Не подкрепям никого" - например 25% от всички гласували не подкрепят никого, значи 25 депутати по-малко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика