Депутатите окончателно отказаха да реформират МВР

3171
Депутатите окончателно отказаха да реформират МВР
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промените в закона за МВР. Това стана след като преди второто им четене Министерството на вътрешните работи и ресорния министър Румяна Бъчварова оттегли няколко от основните си предложения.

Според приетите текстове при напускане на системата служителите ще продължат да получават обезщетение до 20 заплати, както досега.

Освен това платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни, както беше предвидено.

Депутатите орязаха реформата на Бъчварова, докато тя е в САЩ

Докато вътрешният министър Румяна Бъчварова е в САЩ за Общото събрание на НАТО, парламентът отмени голяма част от текстовете в Закона з...

Прието беше, че служителите на МВР ще могат да полагат извънреден труд до 25 часа на тримесечие и до 100 часа годишно при бедствия и други извънредни ситуации. По изключение може да бъде полаган извънреден труд над тези ограничения, но само с писмено съгласие на полицаите.

Така след гласуването почти нищо от реформата в МВР, която беше широко лансирана от министъра, не се състоя.

След като законът беше подкрепен на първо четене, бяха внесени нови текстове, в които почти изцяло се предлага отпадане на първоначалните предложения за промени от екипа на вътрешния министър.

Старите текстове предвиждаха близо 65 милиона лева да бъдат спестени от бюджета на силовото ведомство. В началото на тази година Бъчварова представи няколко направления за промени в Закона за МВР, след които се очакваше сериозно намаляване на разходите на министерството. Измененията предвиждаха нов модел на финансово управление, в който бяха включени намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата от 20 на 12 работни заплати. Именно от тези текстове ще бъдат оттеглени преди гласуването на второ четене. "20, а не 12 заплати ще получават служителите на МВР при пенсиониране", стана ясно от думите на вицепремиера.

Бъчварова се отказа и от преструктурирането на ведомството и от идеята за създаване на две нови агенции.

Бъчварова отстъпи, полицаите запазват 20-те заплати

Полицаите ще запазят пълния си пакет привилегии с обезщетение до 20 заплати и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си...

Едни от най-яростните критици на промените бяха именно депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Още при представянето на редактирания закон преди внасянето му в парламента, бившият вътрешен министър и настоящ председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че философията на промените е сбъркана. Той дори се присъедини към съмненията на синдикатите, че промените в закона ще доведат до икономии.

Основната съпротива на парламентаристите беше срещу идеята за създаване на нова мегаагенция, в която да се влее пожарната. В закона беше предвидено и създаването на агенция за социални дейности.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по време на дискусията, че ръководството ще се ограничи само около идеята за създаване на ново държавно предприятие за услуги, което ще трябва да издава документите за самоличност.

По думите на Бъчварова институцията трябва да бъде модернизирана, което е трябвало да стане с преструктурирането на МВР. "Но възраженията, които получихме, отнасяме се много отговорно към тях, и засега се ограничаваме само с предприятието за услуги", коментира тя.

От думите ѝ стана ясно още, че от 1 януари догодина администрацията в министерството и структурите му - около 4500 души, ще преминат по Закона за държавния служител трета категория труд и вече няма да са със статут на полицаи и пожарникари. При напускане обаче те ще си получат размера обезщетения по старите правила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика