Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите

10523
Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляване на пенсиите
Снимка: БГНЕС

Със 76 гласа „за“, 15 – „против“ и 81 – „въздържал се“ парламентът отхвърли предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 година, предаде БГНЕС.

Според мотивите на законопроекта немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване, а в най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години. Бедните възрастни хора са се увеличили от 22,6% през 2014 г. на 29,2% през 2018 г. При линия на бедността за 2019 г. 348 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли вече е 219 лв., а средната пенсия за 2019 г. ще е около 386 лв. Над 1,3 млн. пенсионери (60 % от общия брой) са с пенсии под границата на бедността.

Колко българи ще получат пенсия от чужбина?

Колко българи се осигуряват за пенсия в Германия, Испания и Великобритания – трите най-привлекателни за българския емигрант стран...

Според левицата „българските пенсионери мизерстват“, защото са забравени „от Бога и от управляващите“. „Няма как минималната пенсия да е 219 лв., а лекарствата да струват 200 - 250 лв.“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Георги Гьоков. Според него в 10-годишното си управление ГЕРБ не е положила никакви усилия в посока на подобряване на жизнения стандарт на българските пенсионери, освен редовното осъвременяване по Кодекса за социално осигуряване, с което се отразява инфлацията и увеличението на средно-осигурителния доход.

От БСП настояха още преизчисляването да не бъде еднократно, а да се превърне в периодично, осъществявано на четири години. Последното такова е извършено през 2008 г. със средния осигурителен доход за 2007 г.

Според управляващите обаче така предложеният законопроект е непосилен за държавния бюджет. Те се позоваха на разчетите на Националния осигурителен институт, от които е видно, че ако бъде прието предложението от 1 септември до края на 2019 г. са необходими допълнително 560 млн. лв., а за цялата 2020 г. над 1 млрд. 700 млн. лв., което е значителен финансов ресурс.

В рамките на дебата се чуха и някои остри критики. „Социално ориентираните в БСП да предложат на криминалните комунисти да върнат половината от заграбеното и пенсиите ще скочат три пъти повече“, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

"Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване, изчезват, вместо да се увеличават. Недоумявам какв...

Опозицията пък получи подкрепа за законопроекта си от НФСБ. „Да отворим дискусията и за пореден път да положим усилия за промяна в пенсионния модел“, призова лидерът на партията Валери Симеонов. Той обаче разкритикува левицата за начина, по който аргументира и отстоява предложенията си, в който Симеонов видя „определена порция скандал, шумотевица, патаклама“, чиято цел е да бъде постигнато единствено медийно внимание.

Законопроектът не се подкрепя от Министерството на финансите и труда и социалната политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика