Депутатите приеха на първо четене промените за СРС

17757
Депутатите приеха на първо четене промените за СРС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

Делото срещу Цветанов продължава догодина

Делото срещу бившия вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е позволил използването на СРС срещу бив...

Гласуваха 163 народни представители, от които 90 „за", „против" - 67, „въздържал се" - 6. Промените предвиждат механизмът „финансова обвързаност" да влезе в сила не от 1 януари 2014 г., а от 1 януари 2015 г., съобщи "Фокус".

Срокът за предложения между първо и второ четене е три дни.

Трябваше да има предвидени пера за СРС, каквито в момента няма. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Пламен Нунев.

"Много бързо дадохте на заден ход част от промените в Закона за СРС, преди да са влезли в сила. Какво свърши Министерски съвет по това възлагане? Нищо, щом повторно разглеждаме тази материя.

Вземам скромна сума като адвокат на Цветанов, казва Менко Менков

Защитавам Цветан Цветанов срещу скромен хонорат. Това обяви адвокатът на бившия вицепремиер и бивш вътрешен министър Менко Менков в сут...

Съществува принципно несъответствие. Изпълнителната власт няма възможност да осигури изпълнението на закона", заяви Нунев.

„На практика се оказва, че никоя от службите не е готова да приведе принципа на финансова обвързаност, който до момента не е прилаган в България", добави той.

„Някой трябва да обясни какви са причините за неизпълнението на нормативния акт, след като вече са минали 6 месеца. Имаше време да се сформира работна група, която да работи, ако трябва и денонощно, и да се представи решение в тази посока. Няма как да не бъде изпълнена разпоредба, която вече е публикувана в Държавен вестник. Не може да приемем, че причина за неизпълнение на закона може да бъде липсата на опит за прилагане на финансова обвързаност, нито че в бюджета не са предвидени средства. Това е несериозно", посочи депутатът.

„Трябваше да има предвидени пера за СРС, каквито в момента няма. Какво означава този пропуск на фона на увеличените средства за ДАТО? Ясно е, че текстът на закона няма да бъде заложен през 2014 г., но и през 2015 г. няма да се случи това нещо. Не бива да надхвърляме себе си, а да работим принципно и последователно", подчерта Пламен Нунев.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров добави: „С пълно безхаберие се отлага влизането на принцип за финансова обвързаност, което не беше дебатирано.

Най-вероятно петима души ще осъществяват контрола над СРС

Имената на членовете на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС) ще бъдат ясни през следващия месец. ...

Обвързваме с финансов лимит разкриването на обективната истина. Нямало практика, нямало опит. Защо го предложихте през юни? Това е демагогия, когато някой на коляно пише нещо, приемат се сериозни промени в законодателството, казва се да го отложим с една година и пак няма дебат, защото не са били остойностени способите и методите по прилагане на закона. Предложихме изменение в бюджета да има някакво увеличението, но демагогията наистина е демагогия и така се получава".

За повече на 6 месеца има два пъти увеличение на използваните СРС от ДАНС, обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Нека някой да каже кое наложи запазването на дирекцията технически операции в ДАНС. ДАНС ще продължи да използва един свой ресурс. Бюджетът на ДАНС беше увеличен за 2014 г. с 27 млн. лв. като основание беше посочено вливането на ГДБОП в ДАНС. Около 20 млн. лв. беше издръжката на ГДБОП в предишни години. Трябва ли да се задава въпросът - дали тези 7 млн. лв. не е бюджетът на специалната дирекция за СРС в ДАНС? Така както сте тръгнали, митът за 100 млн. лв. за СРС ще се превърне в реалност", заяви Ципов.

„През юни чухме заявки, че ще бъдат положени усилия за реформа за ограничаване на използване на СРС. До края на септември трябваше да бъдат приети подзаконовите нормативни актове. В средата на декември няма такъв акт.

До края на октомври трябваше ще да бъде избрано Националното бюрото за контрол на СРС. Ще се случи същото, което се случи и в началото на 2009 г., този така важен според вас орган ще започне да работи, но тепърва ще се появят неговите несгоди. Трябва да започне истински дебат за ограничаване на използване на СРС", подчерта Ципов. „В края на следващата години ще станем свидетели на предложение, с което ще бъде отменен този принцип", прогнозира депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика