Депутатите ще гласуват на второ четене удължаване на Бюджет 2022

1891
Депутатите ще гласуват на второ четене удължаване на Бюджет 2022
Снимка: БГНЕС

В парламента предстои второ гласуване на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за бюджета на ДОО и НЗОК, внесен от Министерски съвет, както и първо гласуване на промените в Закона за Българската народна банка. 

Като първа точка в програмата на народните представители е записан ЗИД на Закона на БНБ. Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на защита на членовете на Управителния съвет на БНБ, освен управителя на БНБ, в случай на предсрочно освобождаване. Обезпечаването на това право на защита е свързано и с преодоляване на правни несъответствия, отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 г., както и в предходни доклади, и с отразяване на изискванията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската народна банка. С приемането на предложените изменения ще се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет на Българската народна банка, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване.

Депутатите ще обсъждат закупуването и трансфера на нефт

Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник, като ще обсъждат дерогацията за закупуване на нефт.  Първа точка ...

Като втора точка в дневния ред на депутатите е фиксирано гласуването на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г. В мотивите на законопроекта внесен от Министерски съвет се посочва, че подготовката на Бюджет 2023 е била повлияна от късното приемане на Бюджет 2022 и последващата му актуализация, но също така и от политическия цикъл, свързан с провеждането на предсрочни парламентарни избори. Освен този мотив е посочено, че за съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси, които би следвало да се определят от редовно правителство.

Към момента няма съставен редовен кабинет, поради което служебното правителство внася в Народното събрание проект на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Припомняме, че когато законопроектът се гласуваше на първо четене, депутатите спориха повече от 4 часа. Всяка от парламентарните групи активно защитаваше тезата "за" и "против" удължаването на Бюджет 2022, но в крайна сметка след гласуването приеха на първо четене удължаването на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика