Дилов-син и Росен Петров пробват да поставят законови рамки на лобизма

10779
Дилов-син и Росен Петров пробват да поставят законови рамки на лобизма

Пореден опит да бъде приет Закон за лобизма ще направи и поредно Народно събрание. В центъра на инициативата е Българският демократичен център (бивша „България без цензура”), като инициатори на новия законопроект са Любен Дилов-син и Росен Петров.

Законопроектът е съставен от 19 члена, като се уточнява що е то лобист – „всяко лице, наето от клиент срещу финансова компенсация за извършване на услуги, които включват повече от един лобистки контакт и е регистрирано по предвидения в него ред”. Лобистка дейност е „всяко действие, извършено срещу заплащане в полза на трети лица и осъществено с разрешени от закона средства, имащо за цел оказване на влияние върху органите на държавната власт и на местното самоуправление при осъществяване на правомощията им в представяне и защита на интересите на тези лица. А лобистки контакт е „всяко устно или писмено общуване, включително по електронен път, с органи на изпълнителната и законодателната власт, който се осъществява от името на клиент относно приемане, изменение или допълнение на закони и подзаконови нормативни актове”.

Бъчварова: Нужен е закон за лобизма

В публичната среда са необходими промени. Едно правителство не може да намери само решенията на проблемите. Това коментира вицепремиеръ...

Кога не може да има лобизъм – по актове, свързани със Закона за обществените поръчки, за концесиите, за регистрация и лиценз на радио и телевизия, както и всякакви други лицензи. Лобизмът се забранява и за дейността на НАП, АДФИ и „други контролни органи”, съдебната система, Конституционния съд, Сметната палата и ЦИК. Има и забрани на кого и за какво не могат да се правят дарения от лобисти – главно на публични служители и за предизборни кампании. Отделно ще има и регистър към Сметната палата, в който да се вписват лобистите.

Членове 15 – 18 указват санкциите за нарушението на закона. Най-тежката санкция е 300 хил. лева.

За Дилов-син това не е първи опит да инициира приемането на такъв закон. Още като депутат от ОДС в 40-тото Народно събрание той опита да прокара такова законодателство, но без успех. Идеята тогава беше да се борят обръчите от фирми около Ахмед Доган.

Припомняме, че лобизмът се оказа щекотлива материя и за Европейския съюз. След дълга борба беше приет регистър на лобистите към ЕК, но той е само доброволен. Заради ТТИП от ЕК обещаха да публикуват публично данните на лобистите във въпросния регистър.

Омбудсманът на ЕС иска разкриване на връзките между лобистите и институциите на ЕС

Европейският омбудсман призова Европейската комисия да включи в следващия си доклад за корупцията в ЕС специална глава за почтеността...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика