Дянков: Реформаторите не могат да реформират, ненужна беше тази политическа криза

1548
Дянков: Реформаторите не могат да реформират, ненужна беше тази политическа криза
Снимка: БГНЕС

Ненужна беше според мен тази политическа криза. Беше грешка да се свързват резултатите от президентските избори с кабинета. Трябваха промени в него. Аз също смятам, че трябва да се върви към нов кабинет, защото в основни сфери - съдебна система, антикорупция, икономика, здравеопазване - трябваше да има промени. Това заяви бившият финансов министър и вицепремиер в първия Кабинет "Борисов" (2009-2013 г.) Симеон Дянков. Смятам, че кабинетът "Борисов" 2 се справи добре в енергийната реформа. В МВР и здравното министерство поне имаше опити за промяна, отбеляза той.

По думите му кабинетът "Борисов" 2 дойде, когато имаше много хора по улиците. В голяма част от секторите, в които Реформаторският блок имаше министри, всъщност реформите не тръгнахаМисля, че е излишно Реформаторите да взимат мандат, защото точно те показаха, че не могат да реформират, коментира Дянков в ефира на bTV.

Какво би могъл да свърши Доналд Тръмп, за „да направи Америка велика отново“?

Близо две години разнопосочните коментари на кандидатите за Белия дом не спираха да стряскат инвеститорите. Перспективата от търговски ...

В Министерството на икономиката дори не се мислешеше да се направят реформи и да се върви напред. Разчиташе се на еврофондове. Извън чисто политиканство, реално нямаше с какво да се запомни това парвителство, категоричен беше бившият финансов министър.

Потвърждавам тази теза, че от хората на Реформаторския блок се бореха просто да останат на власт, а не да се правят истински реформи. ГЕРБ има много възможности и те трябва да излязат с ясна програма, да кажат: "Ще направим следните 5 реформи, подкрепете ни!". Те са фактор на стабилност в България, категоричен е Дянков. Тези, които трябва да реформират, или се оплашиха, или въобще не тръгнаха напред, повтори той.

Едно служебно правителство ще се справи с Бюджет 2017 г. Пак казвам, никоя от големите реформи, които бяха обещани, като антикорупция, съдебна реформа и като цяло лостовете в икономиката, не бяха реализирани, подчерта Дянков.

Референдумът и волята на народа

Аз лично не съм привърженик на мажоритарния вот, изрази мнение Симеон Дянков. По думите му, като се стига до мажоритарен вот, донякъде се ограничава демокрацията. Така е и със задължителното гласуване, то също в известна степен ограничава демокрацията.

Български реакции за ООН: Светът ни излъга, Германия ни провали

Резултатите от вчерашното гласуване на СС на ООН показват, че само сме имали надежда българин да е начело на ООН. От самото начало Анто...

По отношение на намаляването на партийната субсидия Дянков отбеляза, че според него тя може да се намали поне наполовина, с пет или шест лева.

САЩ и избирането на Тръмп за президент

Сигналът, който се подава от Америка, е: "Дайте да вземем хора, които са успели в бизнеса, те да водят държавата". Явно това е сигналът, не толкова професионални политици, колкото хора, успели в бизнеса. Сближаването на Русия със САЩ е вече факт", категоричен е Дянков.

По думите му американците вече са претръпнали с избирането на Тръмп за президент и вече се готвят тържествата за встъпването му във власт. Те по-скоро са приели ситуацията такава, каквато е. Вече голяма част от кабинета е предложен от Тръмп, коментира още Дянков.

В края на разговора той каза, че няма да става служебен министър и прогнозира, че 2017 г. ще е по-добра за България от 2016 г.

Дянков: Европа не е готова, ако Ердоган пусне бежанците

Перспективата за Европа изглежда плашеща – заради Brexit, заради мигрантската криза и заради репутацията на Европейската комисия....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика