X
 
 

Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани

8076 3
Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани
Снимка: Getty Images / Guliver
Някога "Ал Кайда" беше най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Наследството на "Ал Кайда" обаче и до този момент съществува и има своята роля във войната в Сирия.

Официално терористичната организация "Ал Кайда", начело с Осама бин Ладен се счита отговорна за зловещия атентат на 11-ти септември. След смъртта на Осама, коронованият "Принц на джихада" става синът му - Хамза бин Ладен.

17 предполагаеми членове на "Ал Кайда" са убити в Йемен

Най-малко 17 предполагаеми членове на „Ал Кайда“ са убити през нощта в Южен Йемен, предаде Reuters. При въздушните удари, ...

Хамза се смяташе за дългосрочен наследник на своя баща, но на първи август тази година беше обявена и неговата смърт. Фаталният изстрел убива Хамза през март в Афганистан, където наследникът се криел при група наркобосове. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е потвърдил гибелта му.

Наследник на Хамза стана Айман ал Зауахири. Според ООН, терористичната организация е "все още гъвкава" и е доста по-силна от "Ислямска държава" в Йемен, Сомалия и Западна Африка. А и "Ал Кайда" може да бъде от полза на конкурента си, чийто халифат се срина тази година.

Айман ал Зауахири е вторият по чин след Осама бин Ладен до смъртта на терориста през 2011 година. Когато взема властта в ръцете си обаче, "Ал Кайда" губи влиянието си. Дълго време САЩ се опитва да го открие, като дори дава 1 милион долара на онзи, който има информация за местоположението му.

Голяма част от онези близо 30 хил. души, които се присъединиха към ИДИЛ има голяма вероятност да се присъединят към "Ал Кайда".

Клонът на "Ал Кайда" в Сирия пък претърпя различни преименувания и колаборации. Първоначално той се подвизаваше с наименованието "Джебхат ан Нусра". Впоследствие смени името си на "Джебхат Фатах ал Шам".

СС на ООН прие резолюция за борба с "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра"

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Рез...

Преди това "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) бе създаден през 2011 г. на територията на Сирия, а официално се обяви през февруари 2012 г., като разпространи видеопослание и започна да воюва срещу правителствените сили.

Обявена е от ООН, Франция, Великобритания, Канада, Австралия, Русия, Иран и редица други държави за терористична групировка. Сега "фронтът" се подвизава под името "Хаят Тахрир ал Шам", но всъщност този фронт вече не е част от "Ал Кайда", а води собствена политика.

Според близкоизточния център "Карнеги" реално клонът на "Ал Кайда" в Сирия е "Танзим Хуррас ад Дин". Това са предимно чуждестранни джихадисти, които се отделят от "Хаят Тахрир ал Шам" и воюват с тях.

Информацията на международната общност обаче посочва, че терористичната организация остава все така свързана с Ал Кайда.

През 2017 година дойде и първото официално признание от САЩ, не просто за наличието, но и използването на химически оръжия от терористите от Фронт "Ал Нусра" във войната в Сирия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Браво, Тоше, много силен анализ!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Аз само се чудя къде видя анализ по горе ? Много странно. Горе имаме просто един сбор от данни . Еди кога си с кой и така нататък. А , доколко са верни тези данни е друга тема. Става въпрос за това , че ти поздравяваш беленски с приятелското тоше, за силният анализ , а то НЯМА анализ. Прочети го пак. Няма как да не стигнеш до тези заключения.
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  А , едни Партньори на Сащ/Израел на снимката.