Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани

12675
Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани
Снимка: Getty Images / Guliver

Някога "Ал Кайда" беше най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Наследството на "Ал Кайда" обаче и до този момент съществува и има своята роля във войната в Сирия.

Официално терористичната организация "Ал Кайда", начело с Осама бин Ладен се счита отговорна за зловещия атентат на 11-ти септември. След смъртта на Осама, коронованият "Принц на джихада" става синът му - Хамза бин Ладен.

17 предполагаеми членове на "Ал Кайда" са убити в Йемен

Най-малко 17 предполагаеми членове на „Ал Кайда“ са убити през нощта в Южен Йемен, предаде Reuters. При въздушните удари, ...

Хамза се смяташе за дългосрочен наследник на своя баща, но на първи август тази година беше обявена и неговата смърт. Фаталният изстрел убива Хамза през март в Афганистан, където наследникът се криел при група наркобосове. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е потвърдил гибелта му.

Наследник на Хамза стана Айман ал Зауахири. Според ООН, терористичната организация е "все още гъвкава" и е доста по-силна от "Ислямска държава" в Йемен, Сомалия и Западна Африка. А и "Ал Кайда" може да бъде от полза на конкурента си, чийто халифат се срина тази година.

Айман ал Зауахири е вторият по чин след Осама бин Ладен до смъртта на терориста през 2011 година. Когато взема властта в ръцете си обаче, "Ал Кайда" губи влиянието си. Дълго време САЩ се опитва да го открие, като дори дава 1 милион долара на онзи, който има информация за местоположението му.

Голяма част от онези близо 30 хил. души, които се присъединиха към ИДИЛ има голяма вероятност да се присъединят към "Ал Кайда".

Клонът на "Ал Кайда" в Сирия пък претърпя различни преименувания и колаборации. Първоначално той се подвизаваше с наименованието "Джебхат ан Нусра". Впоследствие смени името си на "Джебхат Фатах ал Шам".

СС на ООН прие резолюция за борба с "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра"

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Рез...

Преди това "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) бе създаден през 2011 г. на територията на Сирия, а официално се обяви през февруари 2012 г., като разпространи видеопослание и започна да воюва срещу правителствените сили.

Обявена е от ООН, Франция, Великобритания, Канада, Австралия, Русия, Иран и редица други държави за терористична групировка. Сега "фронтът" се подвизава под името "Хаят Тахрир ал Шам", но всъщност този фронт вече не е част от "Ал Кайда", а води собствена политика.

Според близкоизточния център "Карнеги" реално клонът на "Ал Кайда" в Сирия е "Танзим Хуррас ад Дин". Това са предимно чуждестранни джихадисти, които се отделят от "Хаят Тахрир ал Шам" и воюват с тях.

Информацията на международната общност обаче посочва, че терористичната организация остава все така свързана с Ал Кайда.

През 2017 година дойде и първото официално признание от САЩ, не просто за наличието, но и използването на химически оръжия от терористите от Фронт "Ал Нусра" във войната в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика