Договорът за нов външен дълг влиза за гласуване в Народното събрание

12097
Договорът за нов външен дълг влиза за гласуване в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Договорът за нов външен дълг на стойност 8 млрд. евро влиза за гласуване в Народното събрание. Ратификацията на скандалния договор, предложен от кабинетът на Бойко Борисов е втора точка в програмата на парламента за редовното заседание на 25 февруари.

Предложението на финансовото министерство за нов дълг от 16 млрд. лева беше изненадващо лансирано в началото на месеца, като идеята изненада както опозицията, така и част от коалиционните партньори. Новият заем бе скандално подкрепен от две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по външна политика, като и в двата случая ръководството на комисиите в лицето на ГЕРБ приложи процедурни хватки и си навлече гнева на опозицията, за да обяви договорът за заем за приет.

ДПС няма да подкрепи тегленето на 16 млрд. лева заем

Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи н...

Заемът "Горанов" влезе в пленарна зала на 18 февруари, но така и не стигна до неговото гласуване. На 19 февруари по искане на Патриотичния фронт дебатите и гласуването по договора бяха отложени. Междувременно в кулоарите на Народното събрание и в стаите на отделните парламентарни групи финансовият министър проведе редица срещи в опит да убеди партньорите на ГЕРБ да подкрепят искането на финансовото министерство.

Категорично срещу това предложение се обявиха още в началото от БСП и "Атака", а ДПС също заяви, че няма да подкрепи искането на ГЕРБ. АБВ също се обявиха против. Мандатоносителите имат ясно заявена подкрепа единствено от Реформаторския блок, а Патриотичният фронт отказа всякакви изявления в деня преди гласуването и обяви, че решението на коалицията ще стане ясно в пленарна зала. Не е заявена категорична позиция как ще гласуват и депутатите от БДЦ.

По време на дебатите и гласуването на новия дълг в пленарна зала около Народното събрание са планирани няколко протеста, организирани от опозицията срещу тегленето на 16 млрд. лева. От ГЕРБ в лицето на финансовия министър продължават да настояват, че 12 млрд. лева от новия дълг са предвидени за рефинансиране на стари задължения, а останалите пари са нужни за финансиране на бюджетния дефицит до 2017 година. Според редица експерти обаче, сметките на Горанов не са точни и старите задължения на страната, които имат падежи до 2017 година са по-малко от 12 млрд. лева, а освен това за първи път някое правителство си позволява да финансира чрез заем бюджетни дефицити в бъдещи периоди, въпреки че държавният бюджет и неговите параметри винаги се гласуват за едногодишен период.

Преди да се захванат с новия заем за 16 млрд. лева депутатите ще преценят дали да освободят от длъжност народния представител Стоян Тонев.

БСП-София и "Атака" пак тръгват срещу програмата за заем от 16 млрд. лева

Градският съвет на БСП-София организира протест срещу тегленето на 16 млрд. лв. кредит от правителството на ГЕРБ, съобщиха от партията....

Оставката на бившия шеф на Военномедицинска академия и настоящ председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание се оказа заместен в тежък скандал, свързан с източване на ВМА от времето, в което той е бил шеф на болницата. Стоян Тонев е депозирал своята оставка като депутат, но освобождаването му ще стане само след гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика