Докладът от Брюксел: Корупция и бавен напредък

14365
Докладът от Брюксел: Корупция и бавен напредък
Снимка: Getty Images / Guliver

В своето заключение Докладът на Европейската комисия, който трябва да излезе утре, набляга на факта, че напредъкът от миналия доклад насам по отношение на правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност е бил бавен, предаде Стандарт нюз.

Като причина за това се посочва политическата нестабилност в страната през последната година.

"Фактът, че в периода, обхванат от този доклад, управляваха три правителства, както и безизходното политическо положение, определено са допринесли за липсата на решителност спрямо реформите", се казва в доклада.

Комисията не пропуска да отбележи и че в момента се предприемат стъпки за подобряването на съдебната система. "Настоящото правителство предприе важна стъпка като прие стратегия за правосъдни реформи с впечатляваща прецизност", продължава текстът. Докладът съветва реформите да бъдат разглеждани като "политически приоритет" и създаването на усещането, че тези проблеми са на първо място в дневния ред на страната.

Комисията призовава България да предприеме мерки в следните области:

1. Относно независимост, отговорността и целостта на съдебната система докладът препоръчва да се следва курс на реформи в организацията на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и подготвянето на процедури за изборът на нов такъв. България трябва да приложи и конкретни стандарти за прозрачността и качествата на назначенията в съдебната система, както и да подобри сигурността на системата за случайно разпределение на дела

2. Реформите, които трябва да бъдат предприети, съдържат в себе си основата за по-нататъшна работа, пише комисията. Тя съветва да бъде приета нова съдебна стратегия, както и да се обърне внимание на "критични места" в Наказателния кодекс, които имат спешна нужда от подобрение, което ще помогне с борбата с корупцията и организираната престъпност.

3. Докладът посочва, че ВСС е предприел някои "важни управленски стъпки", които обаче трябва да бъдат продължени.

4. По отношение на корупцията докладът препоръчва една институция да бъде натоварена с координацията и прилагането на антикорупционните дейности. Също така трябва да съществуват и национална антикорупционна стратегия и да може да се подсили капацитетът на прокуратурата да преследва случаи на корупция по високите етажи на властта, както и след това да се засили наблюдението върху подобни дела и тяхното бързо решаване.

5. Комисията посочва, че организираната престъпност остава ресор, където все още има голям брой незавършени дела и малко примери за напредък. Комисията отбелязва, че трябва да се създадат необходимите условия Специализираният съд за борба с организираната престъпност да може да се съсредоточи върху по-сложни и специализирани случаи. Трябва де се предприемат и мерки за гарантирането, че високопоставени обществени фигури, срещу които е започнало преследване, няма да се укрият от правосъдието или да успеят да скрият незаконно придобито имущество преди окончателната си присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика