Дончева: ВСС трябва да подаде оставка

15500
Дончева: ВСС трябва да подаде оставка
Снимка: БГНЕС

ВСС трябва да подаде оставка заради скандалите в съдебната система, смята юристът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.

Според нея е необходимо управляващите и обществото да стигнат до консенсус, че е нужна промяна в системата и има магистрати, които могат да я извършат. "Тук въпросът е субективен. Въпросът е за главите на системата", каза Дончева пред Би Ти Ви и даде пример с Румъния, която вече е направила успешни стъпки в съдебната реформа.

Христо Иванов: Съдът вместо да говори за дипломатическо приличие, да се задейства

Достатъчно коректно френският посланик индикира, че има проблем, който очевидно е в полезрението на френското правителство. Нашите инст...

Тя коментира и съдия Румяна Ченалова, която стана обект на сериозно медийно внимание, след като посланикът на Франция у нас изрази съмнения, че чрез нейно решение се прави опит за кражба на български клон на френска фирма. Впоследствие се оказа, че Ченалова е един от съдиите от Софийския градски съд, в които е съсредоточен голям брой общественоважни дела. Според Дончева съдия Ченалова, която й е състудент, "не е лош експерт, но много често изпада в ситуация, в която човек да си каже: Пак ли ти, бе, Руме".

По думите й Румяна Ченалова не е глупав съдия и "може да ви извърти много квалифициран номер". "Може да ви докара синдик с килийно училище, да ви го назначи и да ви обясни по най-добър начин защо трябва да е той", коментира Дончева. Тя обаче изтъкна, че спорът около Ченалова е свързан със системата за случайно разпределение на делата и в случая проблемът е по-скоро липсата на добросъвестност. "Когато си превърнал съда в политически инструмент, може да се наблюдава всичко", смята Дончева, цитирана от КРОСС.

Относно плановете за правосъдна реформа Татяна Дончева коментира, че правосъдният министър не е засегнал в достатъчна степен ролята на прокуратурата. "Кучето е заровено в прокуратурата", заяви тя. По думите й държавното обвинение е най-мобилният инструмент, и ако бъде направено "инструмент на доброто", най-бързо може да даде ефект.

Тя коментира и казуса с уволнението на Камен Ситнилски, като изрази съмнение, че Върховният съд не е сформирал петчленния състав, който потвърди отстраняването му, на принципа на случайното разпределение на делата.

Пълно нахалство - никой във ВСС дори не е възразил срещу бонусите

Да, действително си гласувахме коледни бонуси. Това призна членът на ВСС Димитър Узунов, след като вчера скандалната новина изплува. И ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика