ДПС готово да подкрепя кабинета, но ако бъдат отстранени националистите

5508
ДПС готово да подкрепя кабинета, но ако бъдат отстранени националистите
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи е готово за подкрепа на стратегически решения в името на националния интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламентарна декларация от името на своята група на първото пленарно заседание след празниците, предаде БГНЕС.

Върховенството на закона не се свежда само до разделянето на един орган на две колегии, каза Местан и посочи, че през 1991 година ДПС не са подписали Конституцията и са готови за доста по-дълбоки реформи в нея от заявените от управляващите. "Очаквахме обаче да направите ясно разграничение между публичния и частно-партийния интерес във връзка със съдебната реформа въобще", каза Местан. Потънахте в кризата на вътрешните си противоречия, в юридическа безпомощност, в пълната липса на концептуалност, посочи той.

Вчера в България на посещение беше заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, припомни Местан и добави, че той е представител на една страна, в която г-жа Клинтън води кампанията си за предстоящите президентски избори с испаноезични избиратели на техния испански език. "Никой в тази страна не преследва г-жа Клинтън затова, че отправя писмени послания на испански към своите избиратели в социалните мрежи", каза Местан.

Става въпрос за един истински дълбок разговор за това какво разбиране имаме ние за върховенството на закона, подчерта Местан. Той коментира, че от изявлението на управляващите е станало ясно, че този проблем ще бъде сред знаковите на предстоящата парламентарна сесия. ДПС говори само с фактите, каза Местан и показа 12 наказателни постановления за това, че по време на последната кампания от ДПС са си позволили да се обърнат към избирателите си с няколко думи на съкровения си майчин език.

Местан обърна внимание на две от постановленията, издадени от областния управител на Пловдив Розалин Петков. "За разлика от останалите, които са в максимален размер от 2000 лева, то Розалин Петков налага глоба за "виновно поведение". Тази санкция е в размер на 681 лева. Говори ли ви нещо това число - 681 лева?", попита Местан. 681 е годината на създаването на българската държава, припомни лидерът на ДПС. "С този акт ни се казва - това е нашата страна, вие сте чужди елементи в нея и ако искате да живеете тук, ще се откажете от съкровеността си, ще се откажете от идентичността си", анализира размера на глобата Местан.

"Хубаво е да се знае, че аз, Тунчер, Ферихан и Мустафа сме също синове на майка България", настоя Лютви Местан. Според него върховенство на закона има там, където има равноправие. "Това е смисълът на дълбокия разговор за върховенството на закона. Със закони са се установявали и диктатури, били са легитимирани дискриминация и грубо нарушаване на човешките права", припомни Местан.

Скоро това виновно поведение - ползването на майчин език, няма да се преследва само с глоби, тъй като има предложение от Патриотичния за това престъпление да се лежи в затвора от три до шест години, обърна се Местан към партньорите на ПФ в управлението. "Защо не чух нито един коментар от вездесъщите демократи от Реформаторския блок, защо не чух дума от ГЕРБ", попита Местан и сам анализира поведението на ГЕРБ и РБ: "Мълчите, защото има опасен процес - дясното все повече се идентифицира с национал-популизма."

"Това поведение на вашия партньор е чиста проба неонацизъм, чиста проба фашизъм", категоричен бе Лютви Местан. Отворете си ушите за гласа на Европа, призова управляващите той. "Държа в ръцете си доклад на Комисията против дискриминацията и нетолерантността на Парламентарната асамблея на съвета на Европа, на който орган сме член от началото на 90-те години. В параграф 32 на този официален документ на ПАСЕ пише, че в България функционират няколко ултранационалистки партии, сред които НФСБ, ВМРО - БНД и БНС", добави Местан.

Вкарвате думи като "референдум" като своеобразен мит подобно на персоните месии, посочи още Местан. Най-ясно заявеният партиен интерес според Местан е в това, че управляващите са заявили: "От успеха на съдебната реформа зависи стабилността на кабинета". На кой или на какъв кабинет - на този, който и днес заяви, че иска изтръгването на ДПС от властта и на кабинет, зад който стои партия, която вижда в гласа на мюезина "вой на животни" и определя различието като "човекоподобни същества", попита Местан.

"ДПС има законното основание да заяви, че е отворено за стратегически решения, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма", завърши Лютви Местан.

ДПС мисли за вот на недоверие заради здравеопазването

ДПС обмисля да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради сектор "Здравеопазване". Причина за това са променит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика