ДПС иска дебат за преференциалното гласуване

21774
ДПС иска дебат за преференциалното гласуване
Снимка: БГНЕС

ДПС призова към дебат за преференциалния вот. Повод стана ситуацията, в която двама депутати на партията бяха изключени от парламентарната група, защото не са се отказали от него и са останали в парламента.

Според лидера на ДПС Лютви Местан единият от начините е да се въведе принципът на отворените листи. Като втора опция беше посочена регистрация на национални листи, информира БНР.

Валери Симеонов: Поне 40% от вота на ДПС е купен, цигански

Трябва да се състави програма за управление на страната и под нея да се подпишат всички партии без ДПС. Това заяви съпредседателят на "...

Лидерът на ДПС коментира още: "Ако има политическа воля преференциалното гласуване да се продължи, са необходими много сериозни изменения в Изборния кодекс, които да преодолеят пороците на така въведената система, да преодолеят риска гласовете на едно семейство или на едно село да преподреждат национални листи. Вероятно ще направим предложение за предподредба на национални листи и там по тях да има възможност за пренареждане, дори с по нисък процент".

С решението си ДПС казва: Ние имаме нужда от депутати-послушковци. Това заяви тази сутрин избраният преференциално депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Според мен ДПС направиха огромна грешка. Те казаха на електората си: Когато ви кажем да не гласувате преференциално, не гласувайте. Това заяви от своя страна в ефира на bTV избраният с преференция народен представител на БСП-Лява България Георги Кадиев. Според него не най-големият проблем са 5-6-те хиляди души, които са дали гласа си за Пелев и Хюсмен.

ДПС няма да подкрепи държавния бюджет и бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса. От партията припомниха, че не са съгласни с повишаването на осигурителният праг за малките земеделски стопани от 240 на 420 лева.

БСП: ДПС съкрати живота на правителството, ще ревизираме отношенията си

Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика