ДСБ пак иска да има как да бъде отстраняван главния прокурор

1175
ДСБ пак иска да има как да бъде отстраняван главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок пак ще поискат в законодателството да се въведе процедура за отстраняване на главния прокурор. Това предложение беше отхвърлено по време на поправките в Конституцията за съдебната реформа през миналата година.

Миналия петък десните внесоха предложения за промени между първо и второ четене на поправките в Закона за съдебната власт, които парламентът разглежда в момента, припомня в. "Сега". Сред тях е и старата им идея да се отстранява от длъжност ръководителят на държавното обвинение, ако е извършил тежко нарушение, системно не изпълнява служебните си задължения или е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Предложението за крайната мярка се прави от Народното събрание до пленума на Висшия съдебен съвет, ако е получило подкрепата на повече от половината депутати.

Цацаров посочи къде е най-голямата корупция в съдебната система

Къде в съдебната система има най-много корупция - най-вече в търговското право и търговското правосъдие. Това беше оценката, която даде...

Десните предлагат също главният прокурор да представя пред парламента по инициатива на депутатите или по своя собствена доклади за дейността на поверената му институция по прилагането на закона, противодействието на престъпността и на корупцията по върховете на властта, както и за реализирането на наказателната политика. Внесените доклади ще дават повод за изслушване на шефа на държавното обвинение в Народното събрание, предвиждат реформаторите. На изслушването депутатите ще поставят не само свои въпроси, но и питания, постъпили от граждани, институции и НПО-та. Тази идея също е заимствана от първоначалния проект за изменение на конституцията и също претърпя провал тогава.

В проекта се предвижда още главният прокурор да бъде задължен да отиде на изслушване в прокурорската колегия на ВСС по годишния му доклад за дейността на обвинението. И тук се дава възможност на граждани и НПО-та да пращат писмени въпроси по доклада, след като бъде публикуван на сайта на ВСС. Отчет за работата си ще трябва да предоставя и всеки ръководител на прокуратура, при това след публично обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика