Два дни преди вота: ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините (ВИДЕО)

12832
Два дни преди вота: ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Твърдения за злоупотреба с машините за гласуване разпространиха парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" днес - 2 дни преди местните избори на 29 октомври.

Всичко започна след изказване на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред медиите.

Той твърди, че на председателски съвет Росен Желязков е прочел доклад на ДАНС, според който от видеозапис на 25 октомври се вижда как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов (на снимката) влиза в залата, снима с телефона си и сваля информацията с кодовете за машините на флашка.

"На тези избори, които идват не трябва да има нито една машина за гласуване", каза Йорданов. ОЩЕ: Целта на комисията с Цанов и истинският проблем с машините: Говори Стоил Цицелков (ВИДЕО)

Той призова прокуратурата да се самосезира и да арестува заместник-министъра. "Извършен е държавен преврат", твърди Йорданов. Партията на Слави Трифонов настояват да се реагира, като искат изслушване на Мария Габриел и ЦИК в парламента. 

ГЕРБ: Това е "огромен скандал" 

"Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си и позволил да извърши такова действие", обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред медии. Тя определи това като огромен скандал и пробив в националната ни сигурност. Още: В неделя - час назад, стъпка напред или и двете?

На въпрос ще се отложат ли изборите, тя отговори така:

"Не ми се ще да казвам подобно нещо, защото това са избори във всички общини на Репбулика България", каза тя. Според нея най-сериозният риск е след това вотът да бъде касиран.

"Председателският съвет взе решение в 13.00 ч. на спешна среща в парламента да поканим ЦИК, която също е уведомена, да поканим и г-жа Габриел, която в момента изпълнява длъжността премиер на държавата. Уведомен е и президентът. Не знам какви последици ще има от това. Считам, че ако в момента ДАНС не е сезирал прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи. Ние сме само на часове от началото на изборния процес и това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите би го направил, ако се гласува с тези машини", каза Атанасова.

Тя апелира групата на ПП-ДБ и тази на БСП да изпратят представител.

 

"За нас това не е политическа заигравка между партиите в последния ден преди изборите. Ние вече сме преживявали веднъж "Костинброд". Ако втори път на българските граждани им се случи да преживеят това с подправяне или със смяна на софтуер, с "машинен Костинброд", това не може да кажем, че е пробив за демократични ценности", добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Още: МВР каза колко струва един глас за местните избори

Пеевски заговори за отмяна на изборите

Водещият депутат на ДПС в последните седмици Делян Пеевски също не пропусна да коментира въпроса, като дори заговори за отмяна на изборите.

"Днес темата е открадването на изборите. Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, ще свърши. Или махане на машините, или отмяна на изборите", каза Пеевски

"Възраждане" също се включи

"Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване. Възраждане иска незабавен арест на отговорното лице и отмяна на машиното гласуване в неделя. Незабавно", включи се и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във Facebook.

Предстои нов председателски съвет в Народното събрание. Следете най-важното преди предстоящите местни избори в Actualno.com.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика