X
 
 

Движение Възраждане към МВнР: Защитете българите в Украйна

2347 2
Движение Възраждане към МВнР: Защитете българите в Украйна
Снимка: Възраждане
От Движение Възраждане искат спешна среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева, по повод приетия на 25 април от украинския парламент закон за задължителното използване на украинския език като официален.

Тази мярка, макар замислена и насочена основно срещу рускоезичното малцинство в Украйна, ще засегне тежко и районите, в които се говори български език, подчертават от Възраждане.

Българите в Украйна искат автономия като на кримските татари

Българите в Украйна искат автономия, каквато получиха кримските татари. "Ситуацията в Украйна е напрегната и всякакъв диалог за автон...

Според приетия от Върховната Рада закон, всички държавни служители, доктори, учители, упражняващите свободни професии, адвокати и други ще трябва да говорят само на украински език или ще бъдат глобени.

Законът няма да бъде прилаган в продължение на три години, тъй като в цялата страна ще бъдат създадени учебни центрове, в които да се подкрепя изучаването на украинския език и култура. Последното, притеснява най-много патриотите от Възраждане, тъй като създава сериозна опасност от денационализация и асимилиране на българската етническа общност в тази страна, която е втората по големина, след руската.

От Възраждане припомнят още, че веднага след Майдана в началото на 2014 г., новото антируско правителство в Украйна прие закон, с който отне правата на малцинствените езици в страната, в това число и на българския. От страна на Румъния и Унгария тогава имаше мълниеносна реакция, защото това беше остра репресия срещу техните малцинства в Северна Буковина, Поднестрието и Подкарпатска Рус.

"Тогава България, която има и най-голямото малцинство в Украйна след руското, в лицето на своите официални институции, запази позорно мълчание.

Единствено Възраждане реагира тогава, и благодарение на това с голямо неудоволствие и буквално по принуда, седмица по-късно и България се изказа срещу тази украинска мярка. В резултат на общия натиск в крайна сметка този закон не беше приет, което доведе до коментари от страна на известни български русофоби, че ако българите в Бесарабия и Украйна като цяло подкрепят руската политика и са русофили, то в такъв случай те не са българи."

Украинският посланик уверява, че българите в Украйна са в безопасност

Украинското правителство взе мерки да се осигурят правата и свободите на всички граждани, включително и на националните малцинства. Б...

В така създалата се ситуация от Възраждане настояват за категорични действия и недвусмислена позиция от страна на българското правителство и ръководеното от Захариева ведомство. Също така, настояват за спешна среща с външния министър, на която да се обсъди създалата се ситуация и да бъде намерено някакво приемливо решение на проблема.

Ако исканията им не бъдат приети, председателят на партията Костадин Костадинов предупреди, че ще организира протест пред украинското посолство, а след това и пред външно министерство.

Възраждане припомня още, че Украйна е кандидат за член на Европейския съюз, докато България е такава от вече близо 15 години. В тази ситуация страната ни трябва да използва всички лостове за влияние, които притежава като член на ЕС, за да въздейства и окаже натиск върху украинската държава и буквално да я принуди да спазва правата на българското национално малцинство там.

Защото в противен случай, едно от малкото предимства, които имаме като член на Европейския съюз, а именно да въздействаме върху страни – кандидати, в които има български общности, обезсмисля като цяло и без това не особено ползотворното ни членство.

От партията на Костадинов питат още и защо мълчат българските евродепутати, някои от които се определят и като „патриоти”. Защо не използват влиянието, контактите и положението си, за да повдигнат въпроса пред институциите в Брюксел, и подчертават още, че когато на 26 май Възраждане изпрати своите представители в Европейския парламент, защитата на българите не само в Европа, а и по целия свят, ще бъде един от техните основни приоритети.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Защитете българите в България
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Българите навсякъде имат нужда от защитата на държавата, но държавата ни в лицето на МВнР е по "грижовна" и от мащеха.
    : 0 !