Държавата гарантира защита при подаването на неанонимен сигнал за корупция

1394
Държавата гарантира защита при подаването на неанонимен сигнал за корупция
Снимка: БГНЕС

Ще имаме сериозна работа между първо и второ четене на законопроекта за антикорупционен закон. По същество промени няма да има. Това заяви председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ в ефира на БНТ по темата с приетия на първо четене антикорупционен закон.

Много е важно в случай на корупционно престъпление да се отнеме незаконно придобитото имущество и то да се върне в патримониума на държавата, категоричен бе Кирилов.

Само антикорупционният проект на ГЕРБ остана в парламента

След тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене антикорупционният закон на ГЕРБ и отхвърли този на БСП. "За" проекта на ...

Определяме се като една от малкото държави, в която имаме т. нар. 'гражданска конфискация'. В нашата структура за борба с корупцията едно от петте звена, които се слива, е антикорупционната дирекция на ДАНС. Тези хора, ще действат като аналитици, това също е оперативна дейност, посочи Кирилов.

Ще се извършват всички процесуални действия така, както бъдат разпоредени от разследващия орган. Ползването на СРС-та също трябва да се прецезира. Ние сме на разбирането, че не може антикорупционният орган да бъде нов ползвател на такива средства. Той трябва да бъде потребител на тях по досега установения ред, заяви председателят на правната комисия.

Дебатът за анонимните сигнали за корупция беше много дълъг в предния парламент. Нашето правно решение е следното: анонимните сигнали са недопустими. Сигналът трябва да се персонализира. Всеки, който подаде сигнал, сме развили специални мерки за защита. Анонимността му е гарантирана в такъв смисъл. Аз не знам случай, в който да имаме жалба или оплакване, на сигналист, за това, че не са му опазени личните данни и идентификацията му, посочи Кирилов.

По думите му депутатите спорят в момента по въпроса каква е отговорността на недобросъвестния уведомител.

Очаквано - само антикорупционният закон на ГЕРБ мина през правна комисия

След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе приет на първо четене в парламентарната комисия п...

Actualno.com припомня, че вчера (25 октомври) депутатите приеха на пръво четене законопроекта на ГЕРБ за антикорупционния закон, като отхвърлиха предложението на БСП.

В приетия законопроект на управляващите акцентите са създаване на нов антикорупционен орган, в който влизат КПУКИ, БОРКОР, звено от Сметната палата, дирекцията от ДАНС за противодействие на корупцията, КОНПИ.

Комисията ще бъде от 5 члена, като председателят се избира от Народното събрание, а той предлага заместниците си, които депутатите одобряват.

Парламентът ще я контролира и ще се приема доклад за дейността ѝ. Ще се приемат декларации за имуществено състояние, както и сигнали от медии. Разширява се понятието "длъжностно лице", като се включват и лица от частния сектор. Инкриминира се търговията с влияние.

ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове

Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще се гледа проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон. В идейния законопроект н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика