Единният антикорупционен орган заработва до края на годината

6433
Единният антикорупционен орган заработва до края на годината
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще заработи Единният антикорупционен орган, като за него ще бъде съставен изцяло нов закон. Това стана ясно на кръгла маса в Министерски съвет, където вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева представи заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.

Кунева обясни, че Единният орган ще обединява функциите на няколко органа (КПУКИ, БОРКОР, звена в СП). Системата трябва да се направи така, че всеки, който не си върши работата, тя да го изхвърли, а който си я върши да го награди и поощри.

Кунева: Кабинетът реши да пише антикорупционен закон

Правителството взе решение за написването на антикорупционен закон. Информацията съобщи вицепремиерът по координация на европейските по...

Цели се новият закон да бъде приет от МС до края на този месец, а новият орган да започне да работи най-късно от 1 януари 2016 година. Кунева уточни, че назначаванията ще се осъществяват с публична процедура, а публичното изслушване ще бъде абсолютно задължително.

Кунева допълни, че се предлагат мерки в рамките на действащата Конституция, защото искат стратегията да бъде инструмент веднага и сега в ръцете на всички, които искат да действат. По думите й, всяко отлагане размива стратегията. Едни от предвидените в нея мерки са: борбата с корупцията по високите етажи, компетентността на всеки орган, който се организира, реформата на институционалната рамка, механизмът за мониторинг и оценка.

Част от приоритетите са: изграждане на ефективна система на антикорупционни органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Кунева уточни, че първо се прави законът, а след това се прави финансова обосновка, както и необходимите хора за изпълняването на функциите на органа. Вицепремиерът коментира и темата с влизането на България в Шенгенското пространство, като посочи, че това е много важен въпрос.

Кунева все пак обещава румънски опит в борбата с корупцията

Не се нарича независима прокуратура и има много голяма разлика – няма една зависима и една независима прокуратура. Няма как прест...

Тя обаче поясни, че тази стратегия няма да доведе до бързото приемане на България в Шенген, тъй като трябва да се провежда години наред, но бе категорична, че Шенген ни е необходим именно сега. Кунева изрази надежда в рамките на една година България и Румъния да имат поне една или две "Сини граници”.

Министърът на правосъдието Христо Иванов допълни, че Стратегията предвижда да бъде създадено специализирано звено в помощ на Единния антикорупционен орган, което ще бъде на база на досегашната практика в прокуратурата да създава специализирани звена със споразумения с различни други институции.

Той уточни, че в случая става дума за споразумение между Прокуратурата, ДАНС и МВР. По този начин ще се създаде съвместен екип. Самото звено се очаква на 6 април да заработи и е базирано на досегашния опит на прокуратурата в създаването на такива екипи, които ще работят заедно. Меглена Кунева добави, че това звено ще се помещава в ДАНС, като няма да има достъп до тяхната информация.

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев допълни, че това споразумение вече е било подписано между прокуратурата, ДАНС и МВР, като капацитетът му ще бъде по-голям от порядъка на 50 души. Той уточни, че звеното ще работи по високите етажи и ще е пряко подчинено на главния прокурор.

Кунева: Не сме обидени на премиера

"В Реформаторския блок не сме обидени на премиера", заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ. "Аз съм доволна, че вицепремиер отгова...

От думите му стана ясно още, че в ГДБОП ще продължи да работи звено, което също има отношение по противодействие на корупция, но то ще работи и по по-ниските етажи за разлика от това специализирано звено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика