ЕК ни открива наказателна процедура заради купуването на земеделска земя

9263
ЕК ни открива наказателна процедура заради купуването на земеделска земя
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и още три от по-новите страни-членки заради ограниченията, които налагат за покупка на земеделски земи от чужденци, предаде БНР.

Ограничителните мерки, които налагат България, Унгария, Литва и Словакия, може да бъдат разглеждани като пречка пред свободата на движение на капитали и на установяване.

Чужди компании могат да изгубят бизнеса си у нас заради промени в закона

Изменения в закона могат да лишат големи чуждестранни компании с капитал от над 1,5 млрд.лв. от бизнеса им у нас. За това сигнализирах...

Според Еврокомисията рестрикциите в тези страни отварят възможност за дискриминационен подход към инвеститори от други държави-членки. Той се проявява най-вече под формата на изисквания за пребиваване, предишна бизнес дейност в съответната страна или за конкретна професионална квалификация.

Припомня се, че ограничаването на основни свободи в Европейския съюз трябва да бъде основателно и да не нарушава принципите за недискриминация. Страните-членки имат свободата да определят свои правила за развитие на селските райони с цел запазване на предназначението на земеделските земи или предотвратяване на спекулативен ценови натиск, но това трябва да става в допустимите от европейското законодателство граници, пише още в мотивите на Европейската комисия. На първия етап от процедурата, тя изисква от България и другите 3 засегнати страни да ѝ представят своите наблюдения и оценки за законодателството си, регулиращо придобиването на земеделски земи. Срокът за отговор е два месеца.

Срещу законовите ограничения се обяви Българската фондова борса, тъй като те възпрепятстват търговията със земеделски акции и бонове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com